Južna Afrika danas obeležava 80. rođendan Dezmonda Tutua – crnog anglikanskog nadbiskupa u penziji, dobitnika Nobelove nagrade za mir i bivšeg predsedavajućeg komisije koja je istraživala rasističke zločine iz doba aparthejda u toj zemlji, javila je Verska informativna agencija (VIA). Dezmond Tutu uz Nelsona Mandelu spada u najpoznatije borce protiv aparthejda i jedan je od najpoznatijih građana Južne Afrike.


Njemu se, kako navodi VIA, pripisuju najveće zasluge da Južna Afrika, posle kraja rasističkog režima, nije zapala u građanski rat. Tutu je predsedavao Komisiji za istinu koja je istraživala zločine sa rasističkim motivima počinjene između 1960. i 1994. godine. Tutu je rođen 7. oktobra 1931. Nakon školovanja radio je kao učitelj, a kako nije mogao da podnese rasističku politiku obrazovanja u Južnoj Africi, odlučio je da postane sveštenik. U Londonu je rukopoložen za đakona, potom za sveštenika, a 1976. godine za anglikanskog biskupa Lesota. Zatim je postao biskup Johanesburga. Deset godina kasnije izabran je za nadbiskupa Kejptauna. Povukao se u penziju 1996. godine, nastavljajući sa radom na raznim poljima, cenjen kao „savest juga Afrike“. Obeležavanju njegovog 80. rođendana prisustvovaće mnogobrojni velikodostojnici, političari i umetnici.

Jedan njemu dragi gost, takođe dobitnik Nobelove nagrade, duhovni vođa Tibetanaca dalaj-lama neće doći. Iz obzira prema Kini, vlasti Južne Afrike dalaj-lami nisu izdale ulaznu vizu, što je Tutu nazvao „sramotom“, navodi VIA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari