Oskrnavljen mural sa likom Đorđa Balaševića u Požegi 1Foto: Privatna arhiva

Prethodne noći, za sada nepoznate osobe su oskrnavile mural sa likom Đorđa Balaševića na zidu jednog poslovnog prostora, u zgradi u centru Požege.

Mural je bio završen u subotu oko 18 časova, ali oskrnavljen je samo nekoliko sati kasnije, tako što su, za sada nepoznati počinioci, njegove delove prekrili belom bojom.

Izradu murala je pokrenulo i finansiralo Udruženje građana Inicijatva za Požegu, kao sećanje na legendarnog kantautora i pesnika.

Balašević je predstavljen sa podignutom i stisnutom pesnicom, ispred  mikrofona, uz poruku „Živet slobodno“ i sa potpisom Inicijativa za Požegu.

– Inicijativa za Požegu je imala ekstremno niska očekivanja od pojedinaca ili grupe pojedinaca zaslepljenih mržnjom, slučajnim stanovnicima ovog grada, kada se odlučila da radi mural sa likom Đorđa Balaševića. Nije bilo potrebno biti vidovit, ni posebno pametan, pa pretpostaviti da će se dogoditi to što se dogodilo – da će vandali, pod okriljem noći, uništiti svaki nagoveštaj normalnosti. Bez obzira na niska očekivanja, teško je pomiriti se sa stvarnošću u kojoj neko precrtava poruku „Živeti slobodno“ – saopštilo je to udruženje.

Simbolično, vandali nisu uspeli da dohvate pesnicu prkosa i otpora. I neka baš to bude poruka za budućnost, navodi se u sapštenju, uz poruku da „Inicijativa za Požegu nastavlja borbu za normalno društvo i grad slobodnih ljudi“.

Bogdan V. Radovanović iz Inicijative za Požegu, naveo je za Danas da je to udruženje pribavilo odobrenje vlasnika poslovnog prostora i saglasnost skupštine stanara zgrade za izradu murala, nakon čega je angažovalo umetnika iz Čačka da ga uradi.

Uz isticanje da je Balašević „bio jedan od nas“ i da je „pevao najlepše pesme, propovedao mir, tražio pravdu, širio ljubav i toleranciju“, Inicijativa za Požegu je saopštila da je „živeo vođen jednostavnim principima – da se uvek i svuda bude, pre svega, čovek i da se voli čovek, bez obzira na to kom se bogu moli i pod kojom zastavom stoji“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

15 reagovanja na “Oskrnavljen mural sa likom Đorđa Balaševića u Požegi”

  1. To su uradile duboko nesrećne osobe, koje niko ne voli i koje su maltretirane i ponižavane, pa samo znaju da mrze. Šta će jadni….

  2. Znao sam da nicu murali sa Balasevicevim likom po Vojvodini Hrvatskoj Bosni Makedoniji Sloveniji pa cak i u Crnoj gori ,ali nisam znao da i u Srbiji, ali eto odgovora.

    • To nisu uradili nikakvi huligani,nego fasisti..Treba konacno reci da fasizam jaca u svim banana republikama nastalim na ex Yu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.