"Ovde su mračni delovi službe pobedili i skretanje priče na Komisiju je zamena teza": Oslobađajuća presuda za ubistvo Ćuruvije i dalje izaziva reakcije javnosti 1Foto: Vojin Radovanović

Nakon gotovo 25 godina o ubistva novinara Slavka Ćuruvije i 10 godina sudskog procesa, u kom su prvostepeno četvorica pripadnika službe Državne bezbednosti osuđena na ukupno 100 godina robije, Apelacioni sud je doneo konačnu, oslobađajuću presudu.

U sličnom pravcu se kreće i suđenje za ubistvo novinara Milana Pantića, gde je Tužilaštva za organizovani kriminal pre tri dana odlučilo da ne preuzme istragu u tom slučaju, već da ga vrati jagodinskom tužilaštvu.

Da li država ovakvim potezima pokušava da poruči da je dopušteno ubijati novinare, ali i sve druge sa kojima se ne slažete ili vam se njihov stav ne sviđa, kao i da će počinioci proći nekažnjeno, ili samo režim pokušava da pokaže svoju neprikosnovenost, glavno je pitanje naših sagovornika.

Novinarka Brankica Stanković, glavna i odgovorna urednica Insajder TV, podseća da se za ovu oslobađajuću presudu nezvanično znalo i ranije.

– Mi smo na to upozoravali kroz poslednja tri dokumentarna filma koja smo simbolično nazvali “Kad zavlada mrak”, i kad “Pobedi mrak”. Policijski inspektor Dragan Kecman, koji je i vodio istragu, baš u tom serijalu je rekao da je i prema njegovim nezvaničnim informacijama presuda oslobađajuća, i ako se to stvarno desi, treba svi da se zapitamo kuda ide ova zemlja. S jedne strane, nezvanično se znalo da je oslobađajuća, ali se isto tako verovalo do poslednjeg trenutka da to nije tačno. Mi smo još u petak objasnili svoj stav tako što nam je emisija ”Marker” počela “iz crnog”. To je bio način da poručimo da je Apelacioni sud ovakvom presudom vratio mrak iz 90-ih godina kada su novinare ubijali. Kada se u obzir uzme sve što se dešavalo tokom postupka za ubistvo Slavka Ćuruvije, ali i sve što se dešava kada je u pitanju ubistvo novinara Milana Pantića, jasno je da nema nikakve novinarske solidarnosti kao što je jasno da novinarstvo kao profesija više nema nikakvu snagu. Uz sve to ovo društvo ne shvata da nisu ovde bitni samo novinari ovde je bitno da kada ubijete istinu, zavlada mrak a u mraku je sve dozvoljeno. Formalno-pravno oslobađajuća presuda ne može da se menja, ali mislim da svakako mora da se sprovede nekakva revizija, istraga o istrazi, istraga o postupku, jednostavno ne može da ostane na ovome, jasna je Stanković.

Ona dodaje da su nejasni negativni komentari na račun Komisije za istraživanje ubistava novinara, s obzirom da je to telo dovelo do značajnih pomaka u istrazi i suđenju.

– Zapravo, posle formiranja Komisije je podignuta optužnica. Po svemu sudeći postojanje tog tela je doprinelo suđenju, ali pitanje je zašto je bilo neophodno postojanje nezavisnog tela, komisije koju su činili i novinari i tužioci i sudije i policajci, zašto to nije moglo da se radi samo kroz institucije, a plašim se da je pitanje na koje niko nema odgovor. Sad, moramo biti jasni, ovde su mračni delovi službe pobedili i skretanje priče na Komisiju je zamena teza.

Ovakva presuda pokazuje da su pojedinci iz službe jači od sistema. Ako na tome i ostane, onda je to poruka svima koji su pretili svih ovih godina “ubijajte, to je dozvoljeno”, pojašnjava Stanković.

– Nastavićemo da istražujemo sve što možemo, da vidimo da li su postojali pritisci na sudije – najavljuje Stanković i dodaje da bi najbolje bilo da se sprovede zvanična istraga o postupku.

Ivana Stevanović iz Fondacije Slavko Ćuruvija ističe da problem oslobađajuće presude nije, kao što se misli, samo problem novinara u Srbiji.

– Ta odluka je prosto poraz naše države i društva u celini. Zapravo smo 25 godina kasnije, nakon ubistva, ponovo na početku. To suđenje je trajalo devet godina i zapravo nije dovelo do pravde i sa čime ozbiljno moramo da se suočimo jer nas zaista vraća u mračne devedesete, to je potpuno jasno. Vraća nas u vreme gde zapravo država može da ti uradi šta god hoće i da ne postoji mehanizam koji može da te zaštiti. Ovo je opasna poruka za sve u ovoj zemlji. Ovaj slučaj prevazilazi samo jednu profesiju i mislim da je ovo problem svih građana u Srbiji. Moramo svi da se zapitamo gde to živimo i ko štiti naša prava, uključujući i to osnovno pravo na život, napominje Stevanović.

Napominje da nema dileme da je ubistvo Slavka Ćuruvije organizovala i sprovela država.

– Ta Državna bezbednost je uspela sebe da zaštiti i ovo što mi sada doživljavamo je posledica nerasformirane službe. Ovo suđenje je na mnogo načina opstruirano, na mnogo načina su postojali pokušaji da spreče iznošenje ključnih dokaza. Mislim da kao građani zaslužujemo objašnjenje kako smo do ovde došli. Sistem nije ispunio svoju funkciju, a institucije su ostale nemoćne. Savršeno jasno i ko je naručio i ko je izvršio ubistvo. Nismo rasformirali službe i nismo obezbedili nezavisno pravosuđe, dodaje Stevanović.

Advokat Rajko Danilović ovakvu odluku suda vidi kao jednu od najsramnijih u istoriji, ali i zastrašujućih.

– Šta reći, država koja je organizovala ubistvo, sada organizuje i zaštitu ubica. Sramotno. Najsramotnija odluka u istoriji Srbije. Nema veće bruke države od ove, ne treba tu više posebno ni poentirati, cela država je tragična. A zna se ko je pion te države. Nije više važno ni kako je išlo suđenje ni koja je bila prvostepena odluka, sama odluka je strašna, da se čovek uplaši. Organizovano ubistvo države novinara, i oslobađajuća presuda, pa to je strašno. I to traje godinama – zaključuje Danilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari