Osma sednica još traje – oko Kosova i građenja vođe

Dr Ljubinka Trgovčević, istoričarka

Ostavite komentar


  1. OLAKO OBEĆANA BRZINA oko rešavanja Kosovskog problema (reči Dragiše Pavlovića za politiku SM), dovela je do raspada SFRJ na štetu Srba , jer je njih 400.000 proterano iz Hrvatske , 200.000 sa Kosova , a skoro ih nema u gradovima BiH: Mostaru , Sarajevu, Tuzli, Travniku, Zenici,… Naivni SM je u suštini pomogao Vatikanu da pomeri Zapadnu granicu pravoslavlja, prema Istoku.. Samo je veze B.Plavšić sa M.Obrajt, spasila da Srbi ne budu proterani iz Banja Luke, Doboja,.. Danas je Kosovo suštinski samostalno , a Vatikan ga ne priznaje, jer bi onda morao da prizna i samostalnu Srpsku, Krim, Kataloniju, Baskiju,..

  2. "Nije mu biološki determinisano da bude "autoritarac"", pa naravno ne "biološki" ali jeste sociološki jer smo oko 700. g. živeli u despotskim sistemima (vizantiska, osmanska, komunistička – faza). Elita poput Ljubinke Trgovćević trebala je da nam pomogne da savladamo tu "sociološku inerciju despotske kulturno-političke matrice". Nažalost u tome nisu uspeli (iz rarno-raznih razloga) a pre svega zato što su bili uljuljkani Titovim "komunizmom s ljudskim licem".

  3. Ono što je poštovana Pro Ljubinka Trgovčević uradila, to je ono što strašno nedostaje Srbiji. Ono je, iako svesna da je u manjini, kao i da se jednim dizanjem ruku odrekla svim budućih (višedecenijskih) beneficija i sinekura, a možda se kakndidovala za tretman državnog neprijatelje.
    Dok se ljudi, posebno intelektualci, potkupljulju mrvicama sa stola aktuelne političke garniture Srbija nema budućnost.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.