Osmaci danas polažu probni završni ispit iz matematike 1Izvor: Ministarstvo prosvete

Učenici osmog razreda danas u 13 sati polagaće probni završni ispit iz matematike.

Sutra će rešavati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika od 9 do 11 sati, a u 11 i 30 počeće kombinovani test sa zadacima iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

U svakom testu biće po 20 zadataka, a đaci će na raspolaganju imati dva sata da ih urade.

– Struktura testova je vrlo slična ispitnim instrumentima na završnom ispitu u junu 2021. godine gde su preovlađivali zadaci zatvorenog tipa, što je u potpunosti u skladu sa tendencijama na ovakvim i sličnim testiranjima u svetu. Zadaci su pripremljeni na osnovu obrazovnih standarda, kako predviđa Pravilnik o programu završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja, poštujući u najvećoj meri nove programe nastave i učenja. Kao i prethodnih godina, vođeno je računa o tome da su učenici skoro dve godine radili u uslovima pandemije virusa korona i da se nastava odvijala po različitim modelima – rekli su za Danas u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, instituciji u kojoj se pripremaju testovi za završni ispit.

Probna mala matura je verna simulacija završnog ispita i služi da se đaci upoznaju sa procedurom, kao i sa mogućim tipovima zadataka koji ih čekaju na kraju osmog razreda.

Testovi se pregledaju u školama i služe kao orijentir i učenicima i nastavnicima šta treba provežbati do kraja školske godine.

Probna mala matura se ne ocenjuje i rezultati ne utiču na uspeh učenika.

Učenici probni završni ispit polažu u učionicama.  U jednoj učionici može biti najviše 15 učenika i dežura jedan nastavnik.

Udaljenost između đaka u svakom smeru treba da bude najmanje dva metra, a u svakoj klupi, i to u njenom središnjem delu, sedi po jedan učenik, navodi se u obaveštenju Ministarstva prosvete, upućenom školama, u koje je Danas imao uvid.

Završni ispit učenici osmog razreda će polagati 27, 28. i 29. juna.

Prethodna generacija malih maturanata postigla je najbolje rezultate otkako je ovaj ispit uveden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari