Osnovan Institut za kulturu, demografiju i istoriju Sandžaka 1Foto: Senad Župljanin

Političko-verski sistem, na čijem čelu su Stranka pravde i pomirenja (SPP) i Islamska zajednica (IZ) u Srbiji, od danas, ima još jednu novoosnovanu instituciju.

Osnovan je Institut za kultut, demografiju i istoriju Sandžaka, čiji su osnivači Bošnjačka akademija nauka i umetnosti (BANU) i Matica Bošnjaka. Pokrovitelji Instituta su IZ u Srbiji i IZ Crne Gore.

Kako javljaju mediji bliski SPP i IZ u Srbiji. Institut je zamišljen kao elitna naučna institucija. Osnivački skup održan je na Fakultetu za islamske studije (FIS).

Na današnjem skupu govorili su poglavari muslimana u Srbiji i Crnoj Gori, muftija Mevlud Dudić i reis Rifat Fejzić, predsednik Matice Bošnjaka i poslanik u Skupštini Srbije Jahja Fehratović i predsednik SPP Usame Zukorlić. Zajedničko za sve govornike bilo je naglašavanje da je inicijativu za osnivanje ove institucije, za života, pokrenuo Muamer Zukorlić.

Muftija Dudić je rekao, da je pokojni Zukorlić, imao švrstu nameru da osnuje Institu za dobrobit svih ljudi, jer je „Sandžak prostor spajanja i pripada Sandžaklijama, svima koji žive na ovom prostoru“.

Poglavar muslimana u Crnoj Gori, reis Fejzić je ocenio da je Institut „značajan projekat“ i obećao da će IZ pomoći da se „dugotrajno ubiraju plodovi ovoga što je danas početo“.

Predsednik Matice Bošnjaka i narodni poslanik Jahja Fehratović smatra smatra da je osnivanje Instituta značajno radi prevazilaženja poteškoća na koje nailaze istraživači. Naglasio je da je „jedna od najvećih spoznaja da je mnogo toga zapisano o Sandžaku, ali je problem što je zapisano u velikim centrima i nije bilo objedinjeno“.

Za predsednika SPP Usamea Zukorlića, danas je bio istorijski skup, pa je svoje obraćanje usmerio na priču o decentralizaciji „koja je značajan stepen regionalne samouprave“

-Da bi bili korak bliže, preduslov je da Srbija i Crna Gora uđu u EU. Ovaj Institut i svi mi treba da podržimo taj put. Prekogranična regija Sandžak potrebna je zbog osećaja sigurnosti, društvenog razvoja, očuvanja istorijskih, kulturnih i svih drugih veza…-maglasio je Zukorlić i zaključio da će „Sandžak zbližiti dve države, na dobrobit svih koji u njima žive“.

Sedište Instituta za kultut, demografiju i istoriju Sandžaka je u Novom Pazaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari