U Novom Pazaru funkcioniše nova stranka – Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka (BDZS). Posle otvorenog raskola u martu ove godine, na ovom prostoru postojale su dve partije sa istim imenom – Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ). Krilo koje je predvodio Jahja Fehratović ostalo je politički stožer sistema koji predvodi muftija Muamer Zukorlić, osnovalo je novu stranku – BDZS.

Fehratović je i dalje predsednik, a za zastupnika izabran je Admir Muratović, profesor na Internacionalnom univerzitetu.

Ministarstvo pravde Srbije, pre petnaestak dana, donelo je odluko da izvorno ime BDZ pripada krilu koje predvodi Emir Elfić, narodni poslanik i prvi predsednik nekada jedinstvene BDZ. Elfiću pripada i pravno predstavljanje te stranke.Ovim je sa pravne strane stavljena tačka na dilemu koja je „prava BDZ“. Četiri meseca od raskola, na opciju koja je UZ i onu koja je PROTIV muftije Zukorlića, obeležili su „rat“ saopštenjima, međusobna optuživanja za izdaju izvornih stranačkih principa i obostrana tvrdnja da su oni prava BDZ.

Odluku Ministarstva pravde svako je tumačio i doživljavao na svoj način. Za Elfića „procedura je završena na legalan način, a odluka o ovlašćenom zastupniku je očekivana i pravedna“.

– Pravda je zadovoljena i uspeli smo da sačuvamo BDZ i budemo politički predstavnici svoga naroda – rekao je novinarima Elfić.

Druga strana je bila nezadovoljna ovakvom odlukom. Glavni odbor je ocenio da se „ovom odlukom želi uzurpirati Bošnjačka demokratska zajednica od njenih osnivača“, da je odluka Ministarstva pravde nezakonita i najavljeno je pokretanje postupka pred Upravnim sudom „protiv jednostrano donetog rešenja Ministarstva pravde i državne uprave o odbacivanju našeg zahteva za promenu lica ovlašćenog za predstavljanje BDZ u Registru političkih partija“.

BDZ je formirana u decembru 2011.godine i time je zaokružen sistem delovanja muftije Zukorlića. Okosnicu partije činili su njegovi bliski saradnici i kandidati za većnike na izborima za Bošnjački nacionalni savet (BNV). Na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima BDZ je ušla u lokalne parlamente u sandžačkim opštinama, a njen tadašnji predsednik Emir Elfić izabran je za narodnog poslanika, kao nosilac liste koalicije koju je ova partija formirala sa nekoliko manjinskih stranaka iz Vojvodine.

Da sve ne štima u ovoj partiji kako treba, prva naznaka bilo je formiranje nove skupštinske većine u Novom Pazaru. Na prošlogodišnjim izborima osvojili su 10 odborničkih mandata u ovom gradu. U februaru ove godine jedna odbornica BDZ prešla je na stranu skupštinske većine.Do otvorenog raskola došlo je u martu i dva odbornika su se priklonila opciji Emira Elfića. Od formiranja nove parlamentarne većine u Novom Pazaru, odbornici BDZ ne prisustvuju skupštinskim zasedanjima. Posle odluke Ministarstva pravde, sada već BDZS saopštila je da će njeni odbornici u lokalnim skupštinama nastupati pod imenom „Bošnjačka demokratska zajednica – Jahja Fehratović“. Spekuliše se kome bi mogli da se priklone odbornici BDZ Emira Elfića, iako on tvrdi da takva odluka još nije doneta „jer sledi reorganizacija stranke“, ali i da nisu vođeni razgovori ni sa jednom strankom o eventualnom davanju podrške aktulenoj većini u Skupštini grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.