Osnovni sud o hapšenju Srbina na Brnjaku: Bio deo grupe koja je pucala na policiju 1Uhapšeni Srbin priveden na saslušanje Printskrin/Kosovo online

Nakon hapšenja, pa odluke o zadržavanju, S. S. iz Zvečana juče je određen i jednomesečni pritvor. Iz Osnovnog suda u Prištini izneli su detalje o optužbama koje mu se stavljaju na teret. S. S. su označili kao jednog od članova grupe koja je tokom dešavanja oktobra meseca 2021. godine u Zvečanu, navodno napala policijske službenike.

I dok je Kosovska policija nakon prekjučerašnjeg hapšenja S. S. na Brnjaku pobrojala čak pet krivičnih dela za koja se tereti – iz ovog suda sada iznose samo dva – Napad na službeno lice u saizvršilaštvu i neovlašćeno posedovanje oružja.

Na listi više nema „teškog ubistva u pokušaju“, „poziva na otpor, učešća u nemirima i huliganstva“, „uništavanja ili oštećenja imovine“.

U saopštenju suda konstatuje se da postoje zakonski razlozi za određivanje mere pritvora S. S.

„Jer okrivljeni S.S, ukoliko bude slobodan, može da se sakrije ili pobegne radi izbegavanja krivične odgovornosti, zbog težine krivičnih dela za koja se tereti, a to na osnovu činjenice da je isto lice pobeglo u trenutku kada se sumnja da je izvršeno krivično delo, može se takođe sakriti ili lako napustiti Republiku Kosovo, pošto je okrivljeni i državljanin Republike Srbije“, izlistao je sud svoje viđenje.

Iz ovog suda saopštili su detalje o samom slučaju.

Iz Suda navode da je 13. 10. 2021. godine policija zajedno sa Carinom izvršavala naredbu specijalnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini za kontrolu više lokacija u vezi sa krivičnim delom krijumčarenja robe, prenosi Kossev.

Kako dodaju, specijalne jedinice Kosovske policije i carine su otišle u Zvečan da provere određene objekte i nakon provere kretale su se sa oklopnim vozilima prema Mitrovici.

„Kada su stigli u selo Rudare, u opštini Zvečan, naišli su na barikadu i grupu ljudi, među kojima je i bio i okrivljeni S.S. Ova grupa ljudi je bila naoružana i napravila je zasedu policajcima, tako da su u trenutku kada su videli policiju na mestu incidenta, počeli da pucaju iz automatskog oružja i koristili su ručne bombe“, dodaju iz Suda.

Tokom napada, navode, povređen je policijski službenik – kapetan B. A.

I dok iz KP navode da je S. S. bio deo grupe koja je napala policiju, ova osoba je tokom akcije policije ranjena u leđa.

Srpske vlasti su tada optužile Kosovsku policiju za neosnovano ranjavanje. Kosovska strana je navela da tek treba da se utvrdi sa koje strane je metak došao. Prema svedočenjima više meštana, on nije bio učesnik u tadašnjim protestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari