Osnovni sud u Nišu: Srđan Nonić nije kriv za uvredu radnika gradske uprave koji vodi provladin portal 1Foto: Sajt Osnovnog suda u Nišu

 

Osnovni sud u Nišu odlučio je da glavni i odgovorni urednik portala Niška inicijativa i građanski aktivista Srđan Nonić nije kriv za uvredu Nikole Panića, radnika gradske uprave i glodura provladinog Gradskog portala 018, zbog toga što je iznosio kritike povodom Panićevog nagrađivanja poveljom “Pol Polanski” za “izuzetnu profesionalnost, novinarstvo i humanost”.

Iako je glodur portala koji otvoreno promoviše aktuelnu vlast, zaposlen je u javnom sektoru i važi za pripadnika SNS, Panić je prošlog septembra dobio nagradu “Pol Polanski”, koju dodeljuje Asocijacija sprsko – češkog prijateljstva „Beseda“, uz obrazloženje da se “svojim iskustvom, profesionalnošću, nepristrasnim i objektivnim izveštavanjem o najaktuelnijim događajima, već duži niz godina profilisao u jednog od vodećih novinara srpskog novinarstva”.

Priznanje mu je uručio Vladislav Stanko, dekan Evropskog instituta iz Praga.

Osnovni sud u Nišu: Srđan Nonić nije kriv za uvredu radnika gradske uprave koji vodi provladin portal 2
Nikola Panić: Foto Niška inicijativa

Panić je podneo privatnu tužbu protiv Nonića između ostalog zbog njegove izjave Danasu da će “kako je krenulo, ovakvi ljudi ući u novinarske organizacije i dobijati ili odlučivati o nagradama za profesionalizam ili etiku“, te da treba da se zapitamo zašto smo “kao esnaf dozvolili da dolazi do ovakvih situacija, šta ćemo tim povodom da preduzmemo i kolika je naša odgovornost”.

U tužbi je naveo da ga je Nonić uvredio i tako što je, nakon dodele priznanja, na Fejsbuku Niške inicijative objavio kratki strip uz tekst “Čestitamo na nagradi ispred SNS-a”, kao i tako što mu je na Trgu kralja Milana prišao “na provokativan način”, navodno mu čestitajući na nagradi, i tražio od njega izjavu tim povodom, a potom taj snimak objavio na medijskom portalu koji uređuje.

U presudi Osnovnog suda o oslobađanju Nonića od optužbe za produženo krivično delo uvrede, koju potpisuje sutkinja Ana Veličković, iznosi se ocena da izjava u Danasu, druge objave i sadržaj snimka nisu uvredljivog karaktera i da nije dokazano da je on izvršio ovo krivično delo.

Sud je u celosti prihvatio Nonićevu odbranu, dodaje se.

Osnovni sud u Nišu: Srđan Nonić nije kriv za uvredu radnika gradske uprave koji vodi provladin portal 3
Srđan Nonić: Foto Niška inicijativa

“Presuda je adekvatna, a i pravno očekivana, mada se to ovde nikada ne može reći s obzirom na anomalije u sistemu. Nadam se da će i druge kolege koje su tužene iz raznoraznih razloga imati pravilnu primenu zakona u pravosuđu. Očekujem i da Apelacioni sud potvrdi ovu prvostepenu presudu”, kaže Nonić za Danas.

Panić je nije želeo da komentariše presudu, a kazao je da će na nju uložiti žalbu.

Na pitanje Danasa po kom osnovu će podneti žalbu, odnosno da li su u pitanju nepravilno utvrđeno činjenično stanje, proceduralni propusti ili nešto treće, on je odgovorio da “nema komentar” i da “advokat radi svoj posao”.

Prema navodima u presudi, Panić je na glavnom pretresu kazao da je objavljeni strip doživeo kao poruku da “dobija novac za projekte koji nenamenski troši, odnosno da novac koristi za lične potrebe”.

Prilazak i insistiranje Nonića da mu da izjavu povodom nagrade doživeo je kao uhođenje i ocenio da “niko nema pravo da snima i intervjuiše drugo lice ukoliko lice na to ne pristaje”.

Rekao je da mu se mu se zbog ovih događaja “pogoršalo zdravstveno stanje”.

Dodao je da je nagrada “Pol Polanski” prestižna, da se dodeljuje ne samo za novinarstvo već i za humanitarni rad, a da je on nakon uručenja “dobio brojne čestitke od mnogih kolega”.

Nonić je, pak, u sudskom procesu kazao da je u izjavi Danasu izneo kritiku vezanu za novinarsku profesiju i lični stav da mu se ne dopada kakav je Panić novinar i na koji način obavlja posao.

Kratki strip predstavlja “običnu satiru” i Niška inicijativa ga kao formu objavljuje već izvesno vreme, baveći se na taj način javnim funkcionerima i ličnostima u gradu.

Na Trgu je imao nameru da profesionalno intervjuiše Panića povodom nagrade, a ne da ga vređa.

Dodao je da nema nikakav animozitet prema Paniću, a da u svom radu uz svom radu uobičajeno “koristi ironiju u sarkazam, uvredjivog sadržaja”.

Ko je Polanski

Pol Polanski (1942- 2021) je bio američki pisac, novinar, prevodilac, pesnik, humanitarac i borac za ljudska prava češkog porekla, koji je od 2006. godine živeo u Knez Selu kod Niša, gde je i sahranjen.

Veći deo života proveo je u Evropi, gde je proučavao kretanje romskog stanovništva, a nekoliko godina je proveo i na Kosovu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari