“Osobe sa invaliditetom nose stepenicama do poslednjeg sprata jer lift ne radi”: Klinički centar Niš negira da su pacijenti na dijalizi ugroženi 1Klinika za neforologiju Niš: Foto NTV/ Južne vesti

Dijaliza osoba sa invaliditetom na Klinici za nefrologiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš je otežana jer je lift često u kvaru a oni je dobijaju na poslednjem spratu klinike, kazali su pojedini pacijenti za Danas.

U niškom UKC su „priznali“ da postoji problem sa liftom, ali su kategorički negirali da je zbog toga dijaliza pacijenata na bilo koji način ugrožena.

“Među nama, zbog prirode bolesti, ima invalida- neki su u invalidskim kolicima, neki su sa štakama… I veliki je problem kada ti ljudi dođu na dijalizu – od koje nam svima bukvalno zavisi život – i moraju da idu na poslednji sprat da bi to uradili, a lift ne radi. Prinuđeni su da čekaju i da ih uz stepenice nose čuvari, kad budu slobodni. Dešava se da pomažu i medicinske sestre. Pa zar zaista uz ovu našu bolest, koja je sama po sebi teška i mučna, moramo da prolazimo i kroz ovakve situacije?”, kazao je jedan od pacijenata.

Naš sagovornik je upitao “zar je toliki problem” da se popravi lift ili da se bar dijaliza nepokretnih i teško pokretnih pacijenata organizuje isključivo u prizemlju.

U UKC su, pak, kazali za naš medij da teških pacijenata ima na svim klinikama, uz tvrdnju da su oni „u vrhu prioriteta svih zaposlenih” u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Oni su precizirali da se pacijenti Klinike za nefrologiju dijaliziraju u prizemlju, na prvom, drugom i trećem spratu, odnosno u celoj zgradi.

Nije istina da sestre nose pacijente ni na jednoj klinici, pa ni na ovoj, rekli su.

“Odmah po saznanju da postoji problem sa liftom na Klinici za nefrologiju – a rukovodstvo te klinike je o tome obavestilo upravu UKC pre desetak dana – pokrenute su sve pripremne radnje za sprovođenje postupka za reparaciju i modernizaciju lifta u toj zgradi, koje će biti završene do kraja ove godine“, kazali su u upravi UKC.

Oni su dodali da je lift na ovoj klinici ugrađen pre skoro pola veka, odnosno 1978. godine.

Prema poslednjim javnim podacima, Klinika za nefrologiju tokom godine ima od 250 do 270 pacijenata na hemodijalizi i 130 do 140 pacijenata na peritonealnoj dijalizi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari