Osuđen vozač koji je u Kragujevcu usmrtio trinaestogodišnju devojčicu na pešačkom prelazu 1Foto: Z. S. M.

Sud u Kragujevcu osudio je danas u prvostepenom postupku na osam godina i dva meseca zatvora optuženog Vladimira Krsmanovića iz tog grada zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je stradala Nikolina Janković (13) godina.

On je osuđen za oba dela koja mu se stavljaju na teret – ugrožavanje bezbednosti u saobraćaju i nepružanje pomoći.

Nesreća se dogodila 7. decembra prošle godine na raskrsnici kod Tržnog centra Plaza kada je na nju, dok je prelazila ulicu na obeleženom pešačkom prelazu, osuđeni Krsmanović naleteo automobilom i naneo joj teške povrede od kojih je ona preminula posle 20 dana.

Majka nastradale devojčice Vera Janković izjavila je da su ona i njn muž nezadovoljni presudom i ukazala na niz propusta policajaca, tužioca, veštaka i sudija koje su doveli do ovakve presude.

Ogorčeni smo na pojedince iz državnih institucija zbog čega smo pozvali novinare da predočimo neke činjenice koje možemo da saopštimo nakon izricanja prvostepene presude, rekla je Janković na konferenciji za novinare na stepeništu Palate pravde u Kragujevcu.

Ona je rekla da je četiri sata nakon nesreće, na Dreger testu (uređaj za testiranje koji koristi MUP Srbije), jednom od najpouzdanijih na svetu, Krsmanović bio pozitivan na kokain, marihuanu i ekstazi.

Uzorci Krsmanovićeve krvi poslati su na analizu u Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu 40 dana nakon nesreće. Mi se pitamo šta se čekalo 40 dana. Da li su u Univerzitetsko kliničkom centru u Kragujevcu bili tretirani kako treba i da li je došlo do zamene jer kada je krajem januara stigao izveštaj uzorci su bili negativni na opijate, rekla je Janković.

Janković je rekla da su oni kao roditelji ogorčeni i na saobraćqajne policajce koji su obavljali uviđaj jer nisu pozicionirali položaj tela nastradale devojčice pre dolaska Hitne pomoći.

I pored 30 neposrednih i posrednih svedoka, nisu mogli da nađu svedoke koji će da kažu gde je Nikolina ležala do dolaska Hitne pomoći. To je ozbiljan propuist jer saobraćajni veštak kasnije nije mogao da na osnovu odbačaja, utvrdi tačnu brzinu kretanja već je konstatovao najpovoljniju po vozača, navela je Janković.

Ona je rekla da imaju uveravanja da će se nadležni tužilac žaliti na prvostepenu presudu i tražiti maksimalnu zaprećenu kaznu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari