Osuđene studentske organizacije zbog uvredljivog saopštenja koje je pokrenulo suspenziju studenta 1Foto: Pravni fakutet Novi Sad/ http://www.pf.uns.ac.rs/

Osnovni sud u Novom Sadu presudio je da Savez studenata Pravnog fakulteta i Evropsko udruženje studenata prava (ELSA) iz Novog Sada treba da plate bivšem suspendovanom studentu Pravnog fakulteta Stefanu Karanoviću 50.000 dinara i troškove sudskog postupka od 63.000 dinara za povredu časti i ugleda, zbog spornog saopštenja iz 2017. godine, koje je Karanović označio kao uzrok njegove potonje suspenzije sa fakulteta.

U tom saopštenju koje je 2017. godine bilo objavljeno na Fejsbuk profilu Saveza studenata Pravnog fakulteta, oni su optužili Karanovića da svojim ponašanjem i izjavama nanosi štetu ugledu tog fakulteta, kroz „iznošenje neistina, izmišljotina i teških kleveta“.

Nedugo nakon tog saopštenja, na Pravnom fakultetu je pokrenut disciplinski postupak protv Karanovića, koji je rezultirao njegovom četvorogodišnjom suspenzijom, uz navode da je narušavao ugled fakulteta tako što je pisao tekstove o postojanju kriminala na toj visokoškolskoj ustanovi, što je student demantovao.

Protiv presude je dozvoljena žalba Apelacionom sudu u Novom Sadu, navodi se u presudi Osnovnog suda u koju je Beta imala uvid.

Stefan Karanović je rekao agenciji Beta da je sudija „praktično doslovno napisala da je ta objava bila okidač svih događaja koji su se odvili i koji su nezabeleženi u istoriji obrazovanja“.

„I nakon toliko godina, zapravo nakon više od četiri i po godine, sud donosi presudu da su me klevetali. To je za moju porodicu i mene jako važna stvar, kazao je Karanović.

Novosadski Pravni fakultet ukinuo je u martu ove godine suspenziju Karanoviću.

Karanoviću je suspenzija na 12 meseci izrečena 12. marta 2018. godine, a suspenzija na 36 meseci u 13. marta 2019. godine.

Zaštitnik građana pokrenuo je u martu ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Pravnog fakulteta u Novom Sadu, nakon pritužbe studenta Stefana Karanovića.

Fakultet je u više navrata odbio da mu izda potvrdu o položenim ispitima, zbog čega je Karanović upisao Pravni fakultet u Bosni i Hercegovini, gde je morao da započne studije od početka.

Karanović je ranije izjavio da su mu pretili smrću nakon što je Upravni sud presudio u njegovu korist u sporu protiv novosadskog Pravnog fakulteta.

Prošlog meseca Karanovića su, dok je bio na džogingu, napala trojica muškaraca, udarili ga štapom u glavu i napravili mu rasekotinu. Oni su nakon toga bili privedeni.

Upravni sud je oborio četiri rešenja Pravnog fakulteta u Novom Sadu, kojima je Karanović disciplinski kažnjen.

U dva obrazloženja Poverenika za informacije od javnog značaja i dostupnost podataka o ličnosti takođe je ukazano da izdavanje takvih uverenja o položenim ispitima predstavlja prostu i razumljivu radnju, ujedno i obaveznu od strane institucije.

Karanović je ranije odbacio mogućnost nagodbe sa upravom tog fakulteta, koju mu je ponudio dekan Branislav Ristivojević i optužio ga da ga „ucenjuje“, da se postavlja „iznad suda“ i da ne poštuje zakon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari