Odbornici Skupštine opštine Sombor u četvrtak su odradili samo jednu tačku dnevnog reda – posle duže rasprave većinom glasova usvojili su završni račun budžeta za prošlu godinu. Predsedavajući tada nije dao traženu pauzu, ali su je odbornici uzeli sami, napuštajući salu. Predsednik Skupštine opštine Veljko Stojnović potom je prekinuo uvodno izlaganje Vesne Žigić, načelnice odeljenja za finansije o rebalansu budžeta za ovu godinu, konstatujući da u sali nema kvoruma, odredivši pauzu od 15 minuta.

Odbornici Skupštine opštine Sombor u četvrtak su odradili samo jednu tačku dnevnog reda – posle duže rasprave većinom glasova usvojili su završni račun budžeta za prošlu godinu. Predsedavajući tada nije dao traženu pauzu, ali su je odbornici uzeli sami, napuštajući salu. Predsednik Skupštine opštine Veljko Stojnović potom je prekinuo uvodno izlaganje Vesne Žigić, načelnice odeljenja za finansije o rebalansu budžeta za ovu godinu, konstatujući da u sali nema kvoruma, odredivši pauzu od 15 minuta. Pozvao je šefove odborničkih grupa u svoju kancelariju, a javnosti, naravno, nije poznato o čemu je razgovarano i šta je dogovoreno.
Tek posle sat vremena zasedanje je nastavljeno, uz konstataciju da sednici prisustvuje 32 odbornika. Ubrzo je predsedavajući rekao da se osuo kvorum i dao pauzu od sat vremena. U 14 sati, prema tvrdnji opozicije, u sali je bilo 37 odbornika, ali predsednik SO Veljko Stojnović nije nastavio sednicu. Posle nove pauze, u 15 sati konstatovano je da nema kvoruma, te da će o nastavku sednice odbornici biti naknadno obavešteni. U opozicionim krugovima, međutim, tvrde da je reč o novoj manipulaciji, da predsedavajući u 14 sati nije nastavio zasedanje jer je u sali bilo malo odbornika iz vladajuće većine (DS, DSS, NS, PSS, SVM, LSV-DZVM), odnosno da se nije moglo računati na dovoljan broj glasova (31) za usvajanje budžeta. Pretpostavka je da opozicioni odbornici (SRS, SPO i G17 Plus) ne bi glasali za budžet, jer su na način trošenja opštinskih sredstava u prethodnoj godini imali veoma mnogo primedaba, između ostalog da su u privilegovanom položaju mesne zajednice, javna i privatna preduzeća u kojima DS i stranke iz skupštinske većine imaju svoje pristalice. Opozicionari ističu da nisu dobili odgovore ni na odbornička pitanja (među njima da li su izdate menice i kome u vezi s rekonstrukcijom glavne ulice), a da je jedino odgovoreno odborniku iz DS. Neke opozicione stranke već su za ponedeljak najavile konferencije za štampu na kojima će komentarisati razloge prekida sednice i „diskriminatorski odnos prema odbornicima iz opozicije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari