Otac ubijenog Vukićevića svedočio: Marko Miljković ubio svog rođaka 2014. godine 1foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ)

Na suđenju klanu Veljka Belivuka za sedam teških ubistava i brojna druga krivična dela danas je pred sudom svedočio Milorad Vukićević, otac ubijenog Lazara Vukićevića.

Milorad Vukićević je svoje svedočenje počeo navođenjem događaja iz 2017. godine, kada je prema njegovim tvrdnjama, grupa Veljka Belivuka pokušala da ubije njegovog sina Lazara.

Taj događaj, prema njegovim recima, odigrao se u noćnom klubu Kasina.

„Mog sina napalo je da linčuje devetoro ljudi, obezbeđenje Veljka Belivuka. Sve se to dešavalo na oči Dijane Hrkalović koja je bila prisutna, ona je slavila rođendan. Bio je tu i policajac Aleksandar Purković. On je pucao četiri puta da ubije Lazara, on se branio“, ispričao je Milorad Vukićević, a prenosi N1.

Kasnije je Milorad Vukićević objasnio da je njegov sin zbog tog događaja osuđen na 20 meseci zatvora, zbog prekoračenja u nužnoj odbrani.

Rekao je da je sina poslednji put video 14. oktobra 2020. godine, inače dana kada je prema optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal ubijen Lazar Vukićević u kući u Ritopeku.

„Bilo je to 14. oktobra oko 15 ili 16 časova. Došao je kući da se presvuče, uzme neke stvari i jede i bio je jako nervozan. Nije mi rekao zašto, samo je seo da jede. Došao je kući tako što je preskočio zid, nije ušao na vrata. Nije bio obučen kao na slikama. Nosio je na sebi crvene talične patike, „Barselona“ ranac, kačket plave boje, nosio je i malu periku i mali privezak sa Ostroga. Imao je kod sebe zlatni pištolj „Glok“, nosio ga je uvek sa sobom, jer su mu dugo pretili. Taj dan video da sam da ga je stavio u ranac, nažalost. Možda da nije bio u rancu, nego uz njega ovo mu se ne bi desilo. Ovaj klan mu je pretio“, rekao je Milorad Vukićević.

Kasnije je, odgovarajući na pitanja optuženog Marka Miljkovića, jednog od dvojice vođa Belivukovog klana, pojasnio da je tom prilikom Lazar Vukićević poneo sa sobom 14 hiljada evra u kešu, ali da ga on nije rekao za šta mu je toliki novac potreban.

Na sugestiju predsednice sudskog veća da objasni kako zna da je Belivukov klan pretio njegovom sinu, Vukićević je rekao:

„Sedeo sam u jednom kafiću, bio je avgust 2020. godine. Prišao mi je debeli Budimir, ne znam koji je koji od te braće Budimir, ali ovaj debeli (Marko Budimir prim.aut.) i pokazao mi snimak. Na snimku stoji Marko Miljković zagrljen sa ovim drugim Budimirom, mršavim, (Miloš Budimir prim.aut.) i šalju poruku mom sinu ’Mali manekenu, dođi da te zakoljemo i tebe i tvog matorog ćaleta, koji noću rasteruje sačekuše baterijskom lampom. I onu tvoju devojku ćemo da ubijemo i pošaljemo u kutiji, i brata ćemo da ti ubijemo i još jednu osobu’“.

Zatim je Milorad Vukićević ispričao i kada je prvi put video Marka Miljkovića.

„Bilo je to 2017. Moj sin je tada bio u zatvoru. Stajao sam u redu za paket, bila je tu jedna devojka onako propala, ispijena. Pitala me je – čika Buco, vi meni nećete da se javite? Mene svi zovu Buca. Nisam je prepoznao, a onda sam shvatio da je to Tanja, prva ljubav mog sina. Rekla mi je da je došla u posetu mužu Marku Miljkoviću. Rekla je da je njen muž u zatvoru jer je ubio nekog na tramvajskim šinama, ali da će biti pušten. Zamolila me je da prilikom posete sednem što dalje od nje i Marka, da ne bi bio ljubomoran. Pokazala mi je sliku jednog deteta i rekla je ’ovo je moj Laki, promašila sam za šest dana’“, ispričao je otac ubijenog Lazara Vukićevića.

Milorad Vukićević je kazao pred sudom i da je nestanak svog sina prijavio 16. oktobra 2020. godine, ali da već dok je on diktirao prijavu, mediji su već objavili da je on ubijen. Ispričao je i da je tog dana kod njega prvi put došao Aleksandar Šarac, za čije ubistvo je inače optužena grupa „vračarci“. Prema svedočenju Vukićevića, Šarac mu je rekao da ne brine, jer je njegov sin Lazar otišao da se vidi sa izvesnim Kapetanom i da je „dobar izvor keša“, da mu se ništa neće dogoditi i da je verovatno otet, te da će otmičari tražiti novac.

Takođe je ispričao i da je jedan od optuženih iz Belivukovog klana Nemanja Đurić dva puta „pokušao da im proda Lazarev leš“.

„Drugi put na jednom sastanku poručio je ’požurite sa kešom, da se ne raspadne, blizu je kod Lipovačke šume’, ispričao je Milorad Vukićević.

Na pitanje svog punomoćnika Aleksandra Šćekića da li je njegov sin Lazar nekada pominjao Veljka Belivuka, Milorad Vukićević je odgovorio:

„Jeste, pominjao ga je. Rekao je, to mi nije neprijatelj. Ćale, on je jedan konobar sa Banjice. Stalno mi se umiljava kad dođem kod njega pa mi kaže – vidi kako sam ti istuširao čašu, jer Laki ga je uvek čašćavao. Pretili su Lakiju stalno. Kada je izašao iz zatvora, podmetnuli su mu bombu ispod njegovog poršea. Tad je kupio „skaj“ telefon i menjao ga je svakih deset dana. Ja sam sve neobične stvari stalno prijavljivao policiji, nekad po četiri puta nedeljno. Laki nije hteo da prizna da je u opasnosti, šta da vam kažem, dete mi je bilo jako tvrdoglavo“, rekao je Milorad Vukićević i dodao da je Goran Papić, bivši zamenik načelnika SBPOK, sedam dana ćutao o ubistvu njegovog sina Lazara i da je za to dobio sedam grama kokaina i 100 hiljada evra.

Potom je spomenuo Milorad Vukićević kako će uskoro Više javno tužilaštvo u Beogradu izaći sa jednom iznudom o tri kuće na Dedinju koje su oteli Miljković i Belivuk.

„Ovi ljudi pozadi (optuženi članovi Belivukovog klana prim.aut.) izgledaju kao bebe, a imaju milione sakrivene. Ovo je opasna, opasna grupa. Koliko god para da im uzmem, ne mogu da vratim mog Lakija“, kazao je Milorad Vukićević.

U sudnicu je nakon svedočenja oca Lazara Vukićevića ušao drugooptuženi Marko Miljković koji mu je postavljao pitanja.

Njihov razgovor bio je prilično buran, uz međusobno vređanje, te je zbog toga više puta reagovala predsednica sudskog veća.

Odgovarajući na pitanja Miljkovića, Milorad Vukićević je rekao i da mu je Mirko Kojić Koja ispričao da je Marko Miljković 2014. godine ubio svog rođaka Zorana Miljkovića, vlasnika firme Danzo iz sela kod Bugarske. I da je to razlog zbog kog je Miljković ubio i Koju.

Kada ga je Miljković upitao da ponovi ime svog rođaka kog je navodno ubio, Vukićević je kazao: „Zoran, vozio si njegovog Bentlija“.

U jednom trenutku ispitivanja Miljković je upitao dokle je stao, na šta mu je svedok Vukićević odgovorio ’do Tanje’, misleći na Miljkovićevu suprugu.

Tada je Miljković tražio od sudskog veća da se njegova supruga ne pominje, da on ne bi pominjao suprugu svedoka.

Vukićević je odgovorio: „Tanja je ovde ključni svedok, ali ne može pošto je njegova supruga. To su sve ključne stvari za motiv ubistva mog sina Lazara. Miljković ovde glumi nekog šmekera, a sprda se sa sudom. Kasno je počeo da uči“ i dodao da su njegov sin i on kupili dva blindirana automobila, a ne jedan i to iz straha od Miljkovića.

Miljković: „Da li je vaš sin pripadnik škaljarskog klana?“

Vukićević: „Ma kakav škaljarski klan, ne“.

Miljković: „Da li su vaš sin, Nikola Mitić (takođe žrtva Belivukovog klana prim.aut.) i Aleksandar Šarac opservirali nas oko Partizanoovg stadiona za škaljarski klan“ da nas ubiju?

Vukićević: „Moj sin ne podnosi autoritete. Nikada nije bio član škaljarskog klana. On je istoričar. Govorio je pet jezika – četiri evropska i jedan azijski je razumeo. Moj Laki je bio dobra duša. Doktorka koja je negovala Miljkovića dok je ležao kad je imao koronu je bila Lakijeva švalerka. Ona mu je dala tvoj broj. Pa on da je hteo mogao je da te ubije tad“.

Optuženi Marko Miljković nije završio ispitivanje svedoka oca ubijenog Lazara Vukićevića, te će pitanja nastaviti da mu postavlja na narednom ročištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari