Tanovićem da postojeći propisi ne omogućavaju pravi izbor lekara, jer nije uključen privatni sektor.

„Poenta je i da se deo novca zarađenog dopunskim radom vrati bolnici, a lekari će za dopunski rad biti plaćeni po tržišnim cenama“, istakao je Milosavljević. Prema njegovim rečima, nemaju smisla kritike da su nove mere sukob interesa jer navodno omogućavaju korupciju, odnosno da doktor koji podeli radno vreme šalje pacijente iz državne u privatnu ordinaciju.

Tanovićem da postojeći propisi ne omogućavaju pravi izbor lekara, jer nije uključen privatni sektor.

„Poenta je i da se deo novca zarađenog dopunskim radom vrati bolnici, a lekari će za dopunski rad biti plaćeni po tržišnim cenama“, istakao je Milosavljević. Prema njegovim rečima, nemaju smisla kritike da su nove mere sukob interesa jer navodno omogućavaju korupciju, odnosno da doktor koji podeli radno vreme šalje pacijente iz državne u privatnu ordinaciju. „Radom lekara u državnoj zdravstvenoj ustanovi upravljaju nadređeni. Pacijentu ne treba uopšte da nude večernju kliniku, već uslugu u okviru sistema, a u komunikaciji ustanove sa javnošću, građani treba da budu upoznati da postoji potpuno drugi telefon, na koji se zakazuju pregledi koje oni žele da plate“, kazao je Milosavljević.
On je dodao da će na to imati pravo svi koji plaćaju dopunsko zdravstveno osiguranje i najavio da će tokom ovog meseca u Službenom glasniku biti objavljen akt o dobrovoljnom osiguranju. Milosavljević smatra da najavljene promene u organizaciji rada ne pogoduju samo privatnim ustanovama u kojima većinu posla obavljaju konsultanti. Predsednik Privatne lekarske komore Višeslav Hadži-Tanović ocenio je da najavljeni propisi ne ugrožavaju privatnu lekarsku praksu, ali je dodao da je kao građanin nezadovoljan najavljenim rešenjem. „Praviti privatne klinike u državnim ustanovama je diskutabilno. Kako će isti menadžment da radi o trošku osiguranja. Ulazimo u konflikt interesa i sukob sa moralnim principima i kao građani nismo zadovoljni tim rešenjem. Za isti rad malo se naplaćuje, a malo o trošku osiguranja“, kazao je Hadži-Tanović. Prema njegovim rečima, najbolje rešenje je da pacijenti sa zdravstvenom knjižicom dolaze i kod privatnika, odnosno da privatnici sa državom sklope ugovor o zdravstvenom osiguranju građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari