Otvorena železnička stanica "Beograd centar": Vučić poručio da "Prokop postaje novi centar grada" (VIDEO,FOTO) 1Foto: FoNet/Vlada Srbije

Železnička stanica „Beograd centar“, u Prokopu, danas je na Dan oslobođenja Beograda, zvanično otvorena, iako je još od jula 2018. godine glavna železnička stanica. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji prisustvuje svečanosti, poručio je da „Prokop postaje novi centar grada“, kao i da će imati direktnu vezu sa auto-putem.

Upitan da li je moralo da prođe 50 godina da bi se uradilo sve ovo Vučić je rekao da se 1977. godine vidi ulazak u krizu i da sve ide u nekoliko faza.

– Ljudima danas, u eri potcenjivanja svega što se uradi, sve izgleda jednostavno i lako. A nije. Sve je išlo nekako dobro do ’77. Negde ’78. godine se već vidi ulazak u krizu, mali oporavak nakon Brozove i smrti, a ’86. sve staje, gradnja bolnica, puteva… I ovde, oko samog Prokopa. I onda se nastavlja – rekao je Vučić i dodao: od Prokopa ne odustajemo. Ovi projekti donose zdravu privredu, pa smo nastavili ulaganja. Imaćemo šatl voz koji ide 2,3 minuta prema Sajmu, gde ćemo da ukrstimo sa svim metro linijama – naveo je Vučić.

Vučić je, obilazeći stanicu, rekao da sve izgleda kao da su na svetskom aerodromu, a ne na železničkoj stanici.

-Ovaj veličanstveni objekat je jedna od najlepših staničnih zgrada u Evropi i veliki uspeh naše Srbije- naveo je on, ali se osrnuo i na probleme.


– Ono što vidim kao problem je parking prostor, to ćemo morati da rešavamo zbog ovih ostalih zgrada koje ovde niču. To me jedino brine, ovo postaje novi centar grada – kazao je Vučić i zahvalio se svim ljudima koji su ovo gradili, na svom njihovom trudu.

Vučić je rekao da mora „ponovo da dođe da traži zamerke a da sada sve mora da kaže da je divno“ i pitao prisutne kako se njima sviđa nova železnička stanica.

– Ono što je najvažnije vratili smo vozove među ljude – istakao je Vučić i dodao da „vozove obožava“, te da je i do Brisela nedavno išao vozom, a ne avionom.

Nije želeo da se osvrće na pitanja novinara o tome šta „opozicioni mediji“ pišu o tome šta se danas na Prokopu otvara, ističući da je lako kritikovati tuđ rad.

Među prisutnima su premijerka Ana Brnabić, ministri Siniša Mali, Goran Vesić, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik…

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić naveo je da su se, od kada se nalazi na toj funkciji, u Beogradu desila možda i četiri najznačajnija infrastrukturna projekta.

– Započeti su radovi na beogradskom metrou, završena je železnička stanica Prokop na kojoj se danas nalazimo. Za nekih mesec i po dana će biti otvorena nova autobuska stanica, na koju će biti premešten sav putnički saobraćaj, a završena je i obilaznica koju smo čekali nekoliko desetina godina – kazao je Šapić.

Najavio je da će grad od sledeće godine krenuti u izgradnju propratnih saobraćajnica, odnosno glavne veze autoputa sa železničkom stanicom.

– Rade se dve petlje koje će omogućiti kolnom saobraćaju da bude direktno povezan sa Prokopom. Radimo i idejno rešenje, nadam se da će biti moguće, o povezivanju železničke stanice pešačkim putem (pasarela preko autoputa) sa Kliničkim centrom, porodilištem i Ulicom kneza Miloša – kazao je gradonačelnik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je izgradnja železničke zgrade „pobeda“ Beograda i Srbije, ali i srpskog naroda, jer je i Republika Srpska ponosna na sve što se dešava u Srbiji.

– Volimo da prisustvujemo onome što se dešava a to je novo lice Srbije koje je obezbedio predsednik Vučić. Državnici, poput Vučića, se cene po tome šta ostave posle sebe – dodao je Dodik.

 

Šta sve ima „Prokop“

Zgrada glavne železničke stanice se prostire se na ukupnoj bruto površini od 6.250 kvadratnih metara, ima 100 mesta za parkiranje i zaustavljanje vozila na gornjem nivou kompleksa, 12 pokretnih stepenica i 10 liftova, 13 komercijalnih sadržaja. U okviru nje biće čekaonice, prodavnice, ugostiteljski objekti, info pult. Kroz stanicu sada saobraća oko 300 putničkih vozova dnevno u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari