Vučić objavio koliko je koštao "Prokop" i najavio nove pruge (VIDEO) 1Foto: Printscreen / TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na otvaranju železničke stanice „Beograd centar“ objavio je koliko je novca uloženo u tu železnicu koja će, prema njegovim rečima, postati novi centar grada.

– U Prokop i železničku stanicu ukupno je uloženo 81, 2 miliona evra, zajedno sa 15 miliona evra uloženih u staničnu zgradu, zahvalan sam ljudima koji su dali nemerljiv doprinos ideji stvaranja Porkopa i onoga što smo stvorili, a mi smo donosili važne i hrabe odluke koje su Srbiju vukle napred – kazao je Vučić i dodao da je zadovoljan što su ispoštovani rokovi i radovi na staničnoj zgradi završeni do 20. oktobra.

Vučić je istakao da ovo treba da bude podstrek za dalji rad i napredak, te nabrojao puteve i pruge koji se rade.

– Mi već radimo na pruzi Niš-Brestovac prema Leskovcu. To je 23 kilometra, prosečna brzina će biti 120 kilometara na sat. Stalać-Đunis nam je gotov i već u martu ili aprilu očekujemo da krenemo tih prvih 19 kilometara da gradimo brze pruge na toj deonici, mislim 160 kilometara na sat brzina. Radimo Niš-Dimitrovgrad, plus obilaznica oko Niša, koja je za Nišlije od presudnog značaja. Projektovali smo prugu Valjevo – Vrbnica to je 210 kilometara i treba da se gradi dispičerski centar. Dobilo je Vranje auto-put. Mi moramo da radimo pruge kroz Vojvodinu koje su potpuno uništene, dakle od Pančeva preko Zrenjanina do Kikinde i do Sombora. Moramo da gradimo i do Kraljeva, od Kraljeva do Raške, pa centralnu Srbiju i taj deo da pokrivamo, a čim uradimo prugu do Niša potpisaćemo sa Evropskom unijom ugovor o gradnji pruge do Preševa, odnosno granice sa Sverenom Makedonijom. Nadam se da će naša makedonska braća da produže dalje i ka grčkoj granici i ka Skoplju, da možemo veoma brzo da stižemo – rekao je Vučić.

Radi se, kako kaže Vučić, i 108 kilometara između Novog Sada i Subotice.

– Već do kraja 2024. godine imaćete prugu do Subotice. Verujem da za godinu dana posle toga i naši Mađarski prijatelji završiti svoj deo pruge – napomenuo je Vučić.

On je dodao da je Evropska unija dala velike grantove, te da se nada da ćemo ih najpametnije iskoristiti.

– Krenuli smo da ponovo sve gradimo u novom zanosu strasti i ljubavi za vozovima, železnicama ali i svojom zemljom. To nas povezuje, povezuje gradove i sela i sve ljude. Mnogo toga ima da se radi u centralnoj Srbiji. Mislim da su to važne stvari. Trebalo nam je 12 olimpijskih ciklusa da otvorimo Prokop. Za nas je važnod a se ponašamo odgovorno u budućnosti. Da sanjamo snove imprepoznajemo šta je budućnost. Danas kad mi govore o Bio For kampusu, to je za mene špansko selo. I kada pričaju o veštačkoj inteligeniciji ja o tome slabo znam, ali znam da je to naša budućnost. Kao što ste videli i na bimovima pomoć za gluvoneme to su naši dečaci idevojčlice napravile. To je naša pamet napravila. U ljudima Srbije je naša najveća snaga i budućnost! – poručio je Vučić.

Predsednik Srbije naglasio je da je pred nama Ekspo 2027 na koji ćemo dovesti ceo svet i da je to fantastična prilika za ogroman ekonomski rast Srbije i za bolji život građana.

Zgrada glavne železničke stanice se prostire se na ukupnoj bruto površini od 6.250 kvadratnih metara, ima 100 mesta za parkiranje i zaustavljanje vozila na gornjem nivou kompleksa, 12 pokretnih stepenica i 10 liftova, 13 komercijalnih sadržaja. U okviru nje biće čekaonice, prodavnice, ugostiteljski objekti, info pult. Kroz stanicu sada saobraća oko 300 putničkih vozova dnevno u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari