Otvoren konkurs za nastavničku nagradu "Prosvetitelj" 1Foto: Fondacija "Alek Kavčić"

Fondacija „Alek Кavčić“ i Organizacioni odbor nastavničke nagrade raspisali su danas konkurs za novoustanovljenu Srpsku nastavničku nagradu „Prosvetitelj“, na koji do 15. aprila mogu da se prijave učitelji i nastavnici.

 

Na predstavljanju nagrade u Fondaciji „Alek Kavčić“ istaknuto je da će pobednik nacionalnog konkursa u Srbiji dobiti milion dinara i nastaviti takmičenje na svetskom nivou za najboljeg svetskog nastavnika (Global Teacher Prize).

Predviđeno je i da ostali finalisti konkursa budu nagrađeni sa po 100.000 dinara.

Kako je objašnjeno, kandidati moraju da rade u formalnom ili neformalnom obrazovanju, u klasičnoj, hibridnoj ili onlajn nastavi i da imaju minimum pet godina radnog iskustva u direktnom radu sa decom, učenicima uzrasta od pet do 18 godina.

Takođe, kandidat, može biti zaposlen i u predškolskoj ustanovi, školi, popravnom ili domu učenika, internatu, klubu za decu i mlade, sportskim, mužičkim, umetničkim, plesnim, naučnim školicama.

Kriterijumi za prijavu su – uspeh i inovacije u učionici, moralne vrednosti i vrline, koliko nastavnik radi na nivou lokalne zajednice, koliko je do sada uradio za svojih pet ili više godina rad za svoju nastavničku zajednicu, šta rade i gde su njegovi učenici sada.

Zainteresovani na konkurs mogu da se prijave sami, a može da ih nominuje i neko drugi.

Kako su objasnili organizatori, posle 15. maja bira se 15 polufinalista, koji će imati letnju školu Izuzetnosti u prostoru Fondacije, gde će proći učešće u diskusiji, javni govor i radioničarski rad, a uz to organizatori će obići terene svih finalista i biće snimljen kratak film o njima.

Imena finalista biće saopštena 25. avgusta, dok će publika moći da glasa od 1. septembra do oktobra, a proglašenje pobednika planirano je za 3. oktobar.

Za prijavu je potrebno popunuti Formular, koji se može naći na stranici www.prosvetitelj.rs.

Osnivač Fondacije „Alek Кavčić“ Aleksandar Кavčić istakao je da Srbiji treba da bude prevashodni cilj poboljšanje obrazovnog sistema, jer je očita degradaciji položaja nastavnika u društvu.

„Zbog toga krećemo u novu fazu promocije nastavničke promocije i podizanja njenog ugleda u društvu. Smatramo da naša budućnost zavisi od kvaliteta obrazovanja, a na to najveći uticaj imaju nastavnici i zato želimo da pronađemo i nagradimo najbolje među njima“, istakao je Kavčić.

Dodao je da ovo nije prva nagrada, ali da jeste prva koja će imati i novčanu komponentu, i to kako je istakao, zavidnu.

„Tu novčanu nagradu će moći da potroše i za svoje potrebe, ali veći procenat nagrade će morati da potroše na poboljšanje nastave u svojim sredinama, da kroz tu nagradu organizju podučavanja i seminare, kao i da se pokaže primerom kako se drži nastava i interaktivno poboljšanje nastave u svim segementima na terenu i u učionicama“, rekao je Kavčić.

Fondacija „Alek Kavčić“ posvećena je promocji nauke i obrazovanja u Srbiji, pružajući inovativna rešenja za pristup udžbenicima. Jedan od glavnih ciljeva te Fondaicje je omogućavanje besplatnog korišćenja udžbenika putem interneta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari