Otvoren Mesec matematike 1Foto: FoNet

Nacionalna manifestacija „Maj mesec matematike (M3)“, pod nazivom „Više od igre“, otvorena je danas u Beogradu.

Danijela Vučićević iz Centa za promociju nauke navela je da je reč o manifestaciji čiji je cilj da matematiku poveže sa nekim drugim relavantnim temama, da uspostavi „duh matematike“ i da je uveže sa svakodnevnicom ne bi li je približili ljudima.

Sam proces „razbaučenja“ matematike je komplikovan, kaže Vučićević, ali dodaje da je istinski lep i sa sobom nosi ideje, nove formate i načine na koje se matematika može predstaviti ne bi li bila što zanimljivija.

Ona je istakla da je logičko razmišljanje koje nosi matematika važno u rasuđivanju i donošenju nekih odluka u svakodnevnom životu.

Dodala je da je ovogodišnja manifestacija nazvana „Više od igre“ jer su se organizatori zapitali šta će se dogoditi kada se spoje matematika i gejming i objasnila da za igranje video-igara nije potrebno znanje matematike, ali da se uz matematičko znanje likovi u igrama mogu kreirati drugačije, i da se na taj način može dobiti i drugačiji tok ili kraj igre.

Ovogodišnji, 11. po redu „Maj mesec matematike (M3)“, trajaće do 31. maja, a organizuju ga Centar za promociju nauke, Matematički institut i Nordeus fondacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari