Prigodnim izlaganjem, državni sekretar za turizam Goran Petković otvorio je u Velikom Gradištu Narodni muzej koji je osnovan u junu 2012. godine kao neprofitna ustanova u službi društva i njegovog razvoja. Petković je tom prilikom istakao da je osnivanje Narodnog muzeja tek početak i da je pravi zadatak oživeti zbirku i učiniti je zanimljivom za buduće posetioce.

 -Izuzetno mi je zadovoljstvo što imam priliku da svečano otvorim ovaj novi objekat, sa starim eksponatima i svedočanstvima vaše istorije, istorije vašeg kraja od antičkih vremena preko srednjovekovne zbirke novčića, do istorije savremene umetnosti i savremenih događanja u Velikom Gradištu, kazao je Petković. On je dodao da se time ispunjava obećanje dato braći Đorđević da se u Velikom Gradištu osnuje muzej, u kojem bi se izložila celokupna zaostavština njihove porodice. Jedini naslednik ugledne porodice Đorđević iz Velikog Gradišta, svojeručnim testamentom ostavio je celokupnu imovinu opštini, a njegov jedini uslov bio je osnivanje muzeja, u kome bi se izložila celokupna zaostavština njegove porodice, a na realizaciju testamenta čekalo se pune 32 godine. Petković je izrazio uverenje da će Veliko Gradište u budućnosti postati još značajniji turistički centar u Srbiji, a kao primer dobre prakse državni sekretar naveo je razvoj odmarališta Srebrno jezero.

O značaju Muzeja kao institucionalnom nosiocu kulture govorio je direktor ove institucije mr Dragan Bogičić a o važnosti ove ustanove za ukupan posebno turistički razvoj opštine Veliko Gradište predsednik Dragan Milić.

Dugo i željno iščekivano otvaranje Muzeja izazvalo je veliko interesova žitelja Velikog Gradišta a svečanu atmosferu ovog događaja u kulturi upotpunili su učenici gradištanskog odelenja muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari