Otvoren poziv za Kosovsku školu za program Novi mediji 1Foto: Baffik / Pixabay

U okviru Kosovske škole pokreće se program Novi mediji, a pozvani su da se prijave mladi novinari na početku svoje karijere i/ili influenseri na društvenim mrežama sa Kosova ili iz Srbije.

„Ako težite da unapredite svoje razumevanje nezavisnog izveštavanja, medijske pismenosti, društveno odgovornog marketinga i sajber nasilja, ali i da razumete složenost odnosa između Kosova i Srbije kroz susrete i razgovore sa različitim stručnjacima u Beogradu i Prištini, ovaj program je za vas. Želimo da čujemo vaše mišljenje o društvenim i političkim temama u regionu sa posebnim fokusom na Kosovo i Srbiju, želimo da povećamo vaše aktivno učešće sa društveno osetljivim temama i da vam damo priliku da kreirate medijske sadržaje koji su važni za vaše lokalne zajednice“, navodi se na sajtu heartefact.org

Tokom tri godine, kroz Kosovsku školu je prošlo više od 100 mladih ljudi i više od 40 stručnjaka iz različitih sfera politike, medija i kulture iz oba društva.

„Ovim programom imamo za cilj da stvorimo mrežu nosioca promena u regionu i prostora za njihovo sastajanje, diskusiju i preispitivanje perspektiva jedni drugih, zasnovane na međusobnom razumevanju i dijalogu. Nakon učešća u programu i vi postajete član ove mreže“, navodi se u saopštenju.

Program je interaktivan i sastoji se iz tri dela:

Onlajn edukativni program – tematski osmišljen za informisanje i edukaciju odabranih učesnika o medijskoj pismenosti, nezavisnom izveštavanju, sajber nasilju i društveno odgovornom marketingu od strane medijskih stručnjaka iz regiona. Pored toga, program se sastoji i od predavanja i radionica o istoriji kosovsko-srpskih odnosa, tranzicionoj pravdi i pomirenju i aktuelnim društveno-političkim pitanjima ova dva društva. Onlajn škola počinje sredinom maja 2022. godine i traje 10 dana.

Studijske posete – 4 dana u Prištini i 4 dana u Beogradu tokom kojih će učesnici imati priliku da upoznaju gradove, njihove istorije i kulturu, kao i da razgovaraju o aktuelnim temama kroz sastanke sa različitim akterima iz civilnog i institucionalnog sektora.

Datumi posete Beogradu: 3-6. maj 2022.

Datumi posete Prištini: 20-23. jun 2022.

Projekti saradnje – razvijaju učesnici programa u grupama od dvoje ili troje koje se određuju prema zajedničkim interesima, kroz onlajn sastanke i tokom studijskih poseta oba grada. Ideje za ove projekte će biti u okviru produkcije različitih vrsta medijskog sadržaja i stvaranja onlajn prostora za diskusiju o temama relevantnim za lokalne zajednice na Kosovu iu Srbiji. Grupama čiji je projekat izvodljiv, konkretan, jednokratan i relevantan u kontekstu odnosa Kosova-Srbije, biće ponuđen mali budžet i pomoć HF tima da se realizuje i promoviše. Ovim projektima želimo da stvorimo priliku za mlade u medijima da razviju kvalitetan, društveno osetljiv sadržaj koji može da podigne svest o važnim pitanjima njihovih zajednica, stvori prostor za nove narative i potencijalno doprinese društvenoj ili političkoj promeni.

Ko može da se prijavi?

Mladi novinari na početku svoje karijere, influenseri na društvenim mrežama i voditelji podkasta ili drugih medijskih programa od 18 do 30 godina iz Srbije i sa Kosova. Program će izabrati do 10 učesnika, dok će od svakog učesnika biti zatraženo da potpiše ugovor o učešću u kojem se navode sve obaveze i odgovornosti tokom trajanja programa. Radni jezik je engleski.

Da biste se prijavili za ovaj program, molimo Vas da popunite formular najkasnije do 14. aprila 2022. Nakon zatvaranja prijava, odabrani učesnici će biti pozvani na intervju sa projektnim timom. Za više informacija možete pisati na: [email protected] Projekat je podržan od Nacionalne zadužbine za demokratiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari