Otvoren Prajd info centar u Beogradu 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

U centru Beograda danas je ponovo otvoren Prajd info centar kao javni prostor namenjen informisanju građana o LGBT zajednici i događajima povodom Parade ponosa koja će biti održana 16. septembra.

Član organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić izjavio je prilikom otvaranja da je ideja postojanja takvog info centra „prevazišla sva očekivanja“.

Ocenivši da je ovog puta „prostor mnogo transparentniji“, Miletić je rekao kako se nadamo i da će ga svi građani „više posećivati“.

Član udrženja „Da se zna“ i Beogradskog prajda Aleksandar Savić naveo je da su tokom prethodnih godinu dana „osluškivali potrebe i kritike“ pripadnika zajednice i zato će pored organizovanih izložbi, informisanja i edukacije biti pružena veća „podrška ljudima da se otvoreno izraze“.

Miletić je naglasio kako se posle devet godina došlo do nivoa kada je prisustvo policajaca na paradi ponosa „samo formalano“, a da je ideja Prajd info centra da građane podstakne na razmišljanje i preispitivanje stavova prema LGBT populaciji.

„Nedelja prajda biće održana od 10. do 16. septembra kada je najavljen centarlni događaj koji će ove godine prvi put na Trgu Republike imati program do večernjih sati“,izjavio je Miletić.

Organizatori su istakli da je slogan Prajda ove godine „Reci DA“ sa idejom da obuhvatimo sve zahteve LGBT zajednice, a pre svega o registrovanju istopolnog partnerstva i o rodnom identitetu.

Model zakona napisan na osnovu tih zahteva i dalje je sporan,istakao je Miletić, dodajući da će se ove godine tražiti njegovo hitno usvajanje jer je to obaveza Srbije zbog članstva u Savetu Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari