ukrajina kijevFoto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Rat u Ukrajini nije rat između dve zemlje. U pitanju je rat između dva sistema – autokratskog i demokratskog. Vladimir Putin se sam neće zaustaviti, ukoliko ne bude zaustavljen u Ukrajini, kazala je Oleksandra Matvijačuk, direktorka ukrajinskog Centra za građanske slobode otvarajući Beogradsku bezbednosnu konferenciju.

Matvijačuk, koja vodi organizaciju koja je nedavno dobila Nobelovu nagradu za mir je konstatovala da agresija u Ukraijini predstavlja poraz globalnog sistema bezbednosti.

Na njenu konstataciju nadovezala se Anastasija Garina, izvršna direktorka Centra za ljudska prava Memorijal iz Rusije, rekavši da rat u Ukrajini nije počeo iznenada.

– Nismo se mi samo probudili jednog dana shvativši da je Rusija nedemokratska zemlja. Urušavanje demokratije je bio dugoročan proces, kojem mi nismo mogli da se odupremo. Procesi propadanja građanskih sloboda su bili vidljivi, ali ih nismo shvatili dovoljno ozbiljno. Danas u Rusiji nema slobode govora, niti slobode okupljanja. Ljudi se hapse, muče i ubijaju, kazala je Garina ispred organizacije koja je takođe laureat ovogodišnje Nobelove nagrade za mir.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Maria Zolkina, direktorka ukrajinske Fondacije za demokratsku inicijativu, je rekla da najnoviji podaci pokazuju da 90 odsto građana Ukrajine veruje u pobedu u ratu i smatra da se ne bi trebalo odreći centimetra teritorije.

– Ruska ofanziva je u potpunosti stala. Cena pobede će biti visoka, ali mi u Ukrajini ne vidimo drugi način. Mi ovo doživljavamo kao genocidni rat, sa ciljem da se uništi ukrajinska nacija. Stoga nije samo važno pobediti u ratu, već osigurati da Rusija više ne bude u stanju da otpočne nove napade, kazala je Zolkina.

Mihajlo Samus, direktor istraživačke mreže Nova geopolitika je istakao da masovni raketni napadi Rusije na civilnu infrastrukturu, govori o upotrebi “prljavih bombi”, kao i masovna mobilizacija pokazuju isto – da Rusija gubi rat na frontu.

– Vladimir Putin na izvestan način pokušava da zaledi situaciju, čekajući zimu. On smatra da vreme radi za njega, ali moje mišljenje je da će to proizvesti suprotan efekat i da će se ukrajinska ofanziva nastaviti, naveo je Samus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari