Otvorena izložba fotografija o opsadi Sarajeva Pola Louva i Rona Haviva “Pazi snajper” (FOTO) 1Foto: Kristina Koprivica

Izložba o opsadi Sarajeva pod nazivom “Pazi snajper” Istorijskog muzeja Bosne i Hercegovine otvorena je večeras u galeriji Endžio HAB u Beogradu.

Na otvaranju izložbe okupljenima se obratila direktorka Istorijskog muzeja BIH Selma Hašimbegović rekavši da postavku čini mnogo fotografija koje predstavljaju instituciju iz koje dolazi jer je Istorijski muzej Bosne i Hercegovine tokom opsade Sarajeva od 1992. do 1994. godine bio na Aleji snajpera kojom se bavi ovom izložba.

– Volela bih da smo došli sa izložbom koja ima drugačiji sadržaj i vedrije boje, ali nažalost to nije slučaj. Ovo je tema koja priča o svakodnevici građana tokom opsade, objasnila je Hašimbegović.

Izložba obuhvata fotografije scena sa “aleje snajpera” Pola Louva, Rona Haviva, Rikarda Larme, Enrika Martija i Gervasia Sančeza.

Čine je i izveštaji Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, izjave očevidaca, kao i multimedijalne instalacije vezane za opsadu Sarajeva.

Tokom cele godine izložba je bila deo stalne postavke Istorijskog muzeja BIH povodom obeležavanja 30 godina od početka opsade.

U okviru beogradske postavke premijerno je predstavljen rad “SNAJPER” beogradskog umetnika Vladimira Miladinovića.

Miladinovićev rad zasnovan je na izveštaju iz arhive Haškog tribunala o snajperskoj kampanji smrti.

U pitanju je izveštaj korišćen tokom postupka protiv generala Vojske Republike Srpske Dragomira Miloševića, koji analizira incidente tokom opsade Sarajeva u periodu 1994. i 1995. godine.

Haški tribunal osudio je bivšeg general VRS na 29 godina zatvora zbog zločina tokom opsade Sarajeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari