Povodom vandalizma koji se dogodio na Jevrejskom groblju u Subotici, gde su nepoznati počinioci u noći između srede i četvrtka porušili čak 39 nadgrobnih spomenika, gradonačelnik Subotice Modest Dulić najoštrije je u ime svojih sugrađana osudio skrnavljenje Jevrejskog groblja.


„Doprinos Jevrejske zajednice razvoju Subotice je nemerljiv, a sudbina jevrejskog naroda mora nam biti opomena i stalni motiv da se suprotstavljamo mržnji i netoleranciji. Nedopustivo je da se sedamdeset godina posle najvećeg zločina u Evropi suočavamo sa ovakvim nedelima, koja nisu samo vandalski čin već i akt mržnje. U vreme ponovnog porasta nacionalističkih tendencija u društvu i u vreme kada se knjige sa otvorenim antisemitskim sadržajima prodaju u knjižarama, iako počinioci nisu ostavili nikakav znak ili trag koji bi eksplicitno ukazivao da se radi o aktu izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, zbog same poruke koju taj akt šalje društvo mora najoštrije osuditi svaki ovako gnusan čin“, navodi se u saopštenju gradonačelnika.

O događaju je obaveštena policija, koja je zajedno sa predstavnicima okružnog i višeg tužilaštva i suda izvršila uviđaj.

Inače, spomenici na Jevrejskom groblju rušeni su više puta, ali nikada nije pričinjena ovako velika i masovna šteta, koja je ipak, kako navodi predsednik Jevrejske opštine Subotice Robert Sabadoš, u odnosu na moralnu gotovo nebitna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari