Otvoreni konkursi za smanjenje aerozagađenja iz individualnih izvora u Užicu 1Đetinja/Foto: Ana Milošević/Danas

Grad Užice u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine raspisao je danas dva javna konkursa za sufinansiranje mera smanjenja zagađenja vazduha iz individualnih izvora. Za tu namenu izdvojeno je 45 miliona dinara.

Pozivi se odnose na individualna domaćinstva i na privredne subjekte koji se bave nabavkom i ugradnjom ložnih uređaja.

Najveći iznos, 30 miliona dinara izdvojen je za nabavku i ugradnju kotlova na gas, gde je maksimalno učešće Grada i države do 100.000 dinara sa PDV-om po prijavi.

Za nabavku i ugradnju toplotnih pumpi namenjeno je pet miliona dinara, a učešće Grada i države u tom slučaju je do 200.000 dinara sa PDV-om po prijavi.

Otvoreni konkursi za smanjenje aerozagađenja iz individualnih izvora u Užicu 2
Nada Jovičić/Foto:Grad Užice

Za nabavku i ugradnju kotlova ili etažnih peći, ali i peći i šporeta na drvni pelet opredeljeno je 10 miliona dinara, pri čemu je učešće Grada i države do 100.000 dinara sa PDV-om po prijavi za kotlove i peći na pelet u sistemu grejanja, a 70.000 dinara sa PDV-om za peći i šporete na pelet.

Kako je istakla Nada Jovičić, članica Gradskog veća, ove godine konkurs je prvi put otvoren i za fizička lica sa objektima koji su u postupku legalizacije.

“Takođe, prvi put za sredstva mogu konkurisati sva fizička lica sa teritorije grada, bez obzira na to da li je reč o gradskim ili seoskim mesnim zajednicama. Vlasnici stanova u stambenim zgradama koji nemaju uslove za priključenje na gradski toplovod, mogu računati na subvencije ukoliko ispune neophodne uslove”, rekla je Jovičić.

Privredni subjekti koji se bave nabavkom i ugradnjom ložnih uređaja mogu se prijaviti do 3. maja, dok je konkurs za fizička lica otvoren do 19. maja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari