"Toplanu u Boru gradiće firma bliska SNS": Dejan Lazar iz "Glasno za omladinu" za Danas 1Foto: Glasno za omladinu

Dejan Lazar, potpredsednik Grupe građana “Glasno za omladinu” iz Bora zahteva, od Aleksandra Milikića, gradonačelnika Bora, da odgovori zašto je baš tender za izgradnju nove toplane dobila firma koja se dovodi u vezu sa Srpskom naprednom strankom?

Prema njegovim rečima, vlasnik “Termomont DOO Beograd” Dejan Burčul dovodi se u vezu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a mediji su o njemu pisali da je omiljeni “tajkun” SNS i da dobija milionske poslove od države.

“Neki od najskandaloznijih projekata koji se vezuju za Dejana Burčula su, izgradnja COVID bolnica tokom pandemije, Muzička fontana na Slaviji, a koju se vezuju brojni skandali, od cene do toga da nije bila kvalitetno odrađena i poslovanje sa Beogradskim toplanama”, objašnjava Dejan Lazar.

On kaže da se Dejan Burčul u par navrata slikao sa Aleksandrom Vučićem, a 2020. godine sadašnji član SNS-a, a tadašnji predsednik te stranke  dobio je poklon tortu od njega u obliku COVID bolnice. Dodaje, da je nedeljnik NIN 2020. godine objavio da je Dejanu Burčulu isplaćeno na ime dividende, njegove lične zarade, oko 4,7 miliona evra.

“Zahtevamo od gradske vlasti da nam odgovori, ko je uopšte došao na ideju da ponuđač mora da poseduje određene softvere i kako su došli do tog zaključka da su ti softveri potrebni, a pogotovu nas zanima kako su došli do zaključka da mora baš osam licenca AutoCAD-a, što ne sedam ili devet, a na kraju dana šta njih to uopšte i briga, ako neko radi u tri smene, jedna licenca je sasvim dovoljna – jer se licenca ne vezuje sa čoveka, već za hardver odnosno računar, što bi Aleksandar Milikić kao dipl. inž. industrijske informatike trebao da zna”, ističe on.

Dejan Lazar kaže, da građani Bora već duži vremenski period nemaju kvalitetno grejanje, a Toplana Bor je “zlatna koka” za sve vlasti kada su u pitanju malverzacije. Ističe, da sadašnja SNS vlast daje milijarde za subvencije ovog javnog preduzeća, a stvari ostaju iste.

“Tačno je da problemi Toplane nisu od dolaska SNS-a, već su tu preko 30 godina – i uvek su se nalazili izgovori, a jedan od najbizarnijih je bio da su izmenjivače toplote pojele bakterije. Sada je SNS, na čelu sa gradonačelnikom Aleksandrom Milikićem, rešio da gradi novu toplanu na gas, odustali su od sečke, ali očigledno nisu od sumnjivih poslova. Naime, Gradska uprava grada Bora je 16. septembra na portalu Javnih nabavki objavila javnu nabavku za izgradnju nove toplane u vrednosti od 1,083 milijarde”, kaže Lazar.

Naš sagovornik ističe da je ono što im je zapalo za oči, bili su suludi kriterijumi za odabir ponuđača i sledeća nelogičnost.

“U kriterijumi za kvalitativni izbor privrednog subjekta i uputstvo kako se dokazuje ispunjenost tih kriterijuma u tački 4.4. Alati, pogonska ili tehnička oprema stoji da ponuđač mora da poseduje sledeće softverske pakete, kompjuterske programe sa licencama. Ponuđač mora da raspolaže sa sledećim minimalnim tehničkim kapacitetom, da poseduje licencirani softver za izradu grafičke dokumentacije “AutoCAD” minimum osam licenci, da poseduje licencirani softver za izradu hidrauličkih proračuna – da poseduje licencirani softver za izradu analize naponskih stanja opreme i cevovoda pod pritiskom „Caesar II“, da poseduje licencirani softver E-plan za izradu elektro šema, da poseduje licencirani softver „TOWER-Expert-Radimpex-Program“ za statičku i dinamičku analizu konstrukcija”, ističe Dejan Lazar iz “Glasno za omladinu” iz Bora.

On objašnjava, da je problem sa ovim u tome što na tržištu postoji dosta softvera slične namene, da recimo AutoCAD nije jedini softver kojim može da se vrši kompjutersko konstruisanje, konkretno postoje mnogo open-source CAD programi koji su i funkcionalniji od AutoCAD-a, ali problem sa njima je da korisnici moraju biti kompjuterski pismeniji u odnosu na korisnike AutoCAD-a, a isto važi za ostale softvere.

“Nejasno je zašto gradska uprava traži specifičan softver određenog proizvođača, kada postoje i drugi softver različitih proizvođača iste namene, recimo Caesar II je program za analizu napona u cevovodu, a takvih softvera drugih proizvođača ima dosta. Isto su se pitali i zainteresovani ponuđači, te im je Gradska uprava grada Bora šturo odgovorila sa “za objekte ovakvog značaja uobičajena je primena ovakvih softvera i ostajemo u svemu prema našim uslovima za primenu odgovarajućih softvera,” kaže on i dodaje:

“Sve ovo podseća na dobro znanu pošalicu da se direktor birao na konkursu, a da je uslov konkursa bio da mora da ima broj cipela 43,5”.

Dejan Lazar dodaje, da je sve ovo ukazivalo da se sprema javna nabavka za tačno određene firme, te su sačekali da se tender završi.

“3. novembra je doneta odluka o dodeli ugovora, a ugovor je dodeljen grupa ponuđača i to: Termomont DOO Beograd, GASTEH DOO Inđija, MIK Projekt DOO Beograd, Termoenergo inženjering DOO Beograd, Thermo Green Beograd. Vrednost dodeljenog ugovora sa PDV-om je 1,298 milijardi dinara”, zaključio je Dejan Lazar.

Glasno za omladinu zahteva od gradonačelnika Aleksandra Milikića, da odgovori zašto je baš tender za izgradnju nove toplane dobila firma koja se dovodi u vezu sa Srpskom naprednom strankom, dodao je on.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari