Otvoreno pismo novinara Obradovića NUNS-u o povlačenju iz Radne grupe za izradu Medijske strategije 1Vukašin Obradović Foto: Medija centar

Novinar Vukašin Obradović uputio je otvoreno pismo izvršnom odboru Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) u kom navodi da će se povući iz angažmana u Radnoj grupi za izradu Medijske strategije.

Obradović je u pismu naveo da je na sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, održanom 16. septembra ove godine, dogovoreno da Radna grupa nastavi sa radom do usaglašavanja konačne verzije Nacrta Medijske strategije, kao i da će Izvršni odbor NUNS-a tek odlučivati o nastavku ili odustajanju od učešća u daljem procesu izrade Medijske strategije.

„Želim na vreme da vas obavestim da se u slučaju pozitivne odluke, povlačim iz daljeg učešća u Radnoj grupi za izradu Nacrta Medijske strategije kao predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije“, istakao je Obradović.

On je dodao da je krajem prošle godine suspendovan dijalog sa predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Srbije zbog neefikasnosti ovog procesa, a da je pre toga više puta „jasno stavljeno do znanja da se od vlasti očekuje da radi na rešavanju zahteva Medijske koalicije, odnosno Tima za dijalog“, s obzirom na, kako je kazao, ogroman značaj za medijsku scenu i na činjenicu da premijerka Ana Brnabić neprestano obećava da vlada želi zajedno sa asocijacijama i međunarodnim organizacijama da radi na pronalaženju rešenja za akutne probleme medijske scene.

„Koliko je meni poznato, ta odluka o suspendovanju dijaloga sa Vladom je još važeća jer su ispunjeni uslovi zbog kojih je proces razgovora i prekinut“, naglasio je Obradović.

On je kazao da su predstavnici Medijske koalicije u Radnoj grupi obavili svoj deo posla i dostavili krajem decembra 2018. godine Vladi Srbije Predlog Nacrta Medijske strategije.

Obradović je dodao da sa druge strane, Vlada Srbije „ne samo da nije ispunila nijedan od 13 zahteva Medijske koalicije, već se situacija u ovoj godini, prema njegovom mišljenju, znatno pogoršala“.

„Mislim da nije neophodno da vas podsećam kako je funkcionisao sistem projektnog sufinasiranja u ovoj godini, šta se dešavalo sa kupovinom TV 02 i TV Prva, ili kako je došlo do prodaje Kompanije Novosti. O napadima i pritiscima na novinare ne bih ovoga puta jer su oni postali deo naše svakodnevice“, navodi se u pisanoj izjavi.

Dodao je da je podela na „naše“ i „njihove“ medije realnost u kojoj novinari rade „svoj novinarski posao“.

„Ukratko rečeno, po mom skromnom mišljenju, nikakav napredak na polju slobode izražavanja i slobode medija nije postignut što se jasno videlo i iz izveštaja EK, RSF ili Freedom house. I to isključivo zaslugom ili krivicom, kako god želite, upravo vlasti  sa kojom sada pregovaramo o nastavku saradnje“, ocenio je Obradović.

Obradović je ocenio da je jedina „svetla tačka“ kojom je vlast mahala sve vreme je „inkluzivan proces na izradi Medijske strategije“, sve dok, kako je kazao „u Brisel ‘greškom’ nije poslata znatno izmenjena verzija Nacrta Medijske strategije iz koje su izbačeni neki ključni delovi sadržani u verziiji koju je potpisala Radna grupa“.

On je dodao da je Ana Brnabić ponovo zakazala sastanak sa, kako je ocenio, jasnom namerom da Radna grupa nastavi sa radom i dođe do usaglašenog predloga.

„I mi smo se ponovo ćutke odazvali. I ne samo to, već se stekao utisak na samom sastanku da je stvar rešena i da će rad na Medijskoj strategiji biti nastavljen za još mesec dana“, kazao je on.

Obradović je dodao da „nije spreman na dalji nastavak saradnje sa Vladom Srbije“.

„Ne samo da Vladu smatram najodgovornijom za stanje u kome se nalazi medijska scena, već jednostavno očekujem da uslov za  nastavak rada na Medijskoj strategiji bude ispunjenje zahteva koje je Tim za dijalog ispostavio Koordinacionom telu. Bez takvog pristupa, čini mi se, dolazimo u opasnost da nanesemo ozbiljnu štetu i ugledu udruženja i asocijacija i naših članova. Sa druge strane, rizikujemo da ‘inkluzivnost rada na Medijskoj strategiji’ prekrije pred domaćom i stranom javnošću sve ozbiljne probleme sa kojima se novinari i mediji danas susereću u Srbiji“, istakao je Obradović.

On je kazao da „iskreno veruje“ da izrada Medijske strategije za njih, „za razliku od Vlade Srbije“, nije „ni ključno ni najvažnije pitanje jer se sadašnja vlast ne pridržava ni rešenja iz prethodne Strategije ni ti sprovodi zakone proistekle iz tog dokumenta“.

„Takva situacija dovela je mnoge novinare i medije, naročito one koji nisu pod kontrolom i u okrilju vlasti nad samu provaliju. Zbog toga mislim da bi naše, odnosno moje učešćem u radnoj grupi bilo samo još jedan korak bliže provaliji. Hvala vam na dosadašnjem poverenju i saradnji uz nadu da ćete doneti ispravnu odluku, u skladu sa interesima našeg članstva“, navedeno je u otvorenom pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari