Otvoreno pismo predsedniku Srbije: Osobe sa HIV-om čekaju nove lekove godinama 1Foto: EPA/ JAWAD JALALI

Više organizacija osoba koje žive sa HIV-om uputilo je danas zajedničko pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kom su mu predočili njihove probleme.

Njihovo pismo prenosimo u celosti:

Poštovani Predsedniče,

Dok zdravstvene vlasti, naši lekari i građani vode bitku protiv kovida, porasla je opasnost od druge zarazne bolesti, a to je HIV.

Srbija je, na sreću, zemlja sa niskom prevalencom ove infekcije, ali da bi to i ostali, moramo vratiti fokus na lečenje.

Ima puno problema, ali je najvažnije da osobe koje znaju svoj HIV status budu uspešno lečene, jer tada ne mogu dalje prenositi infekciju!

Nove lekove osobe sa HIV-om čekaju godinama. Kovid je usporio proces dolaska novih generacija lekova na listu lekova koji se izdaju na teret zdravstvenog osiguranja.

Nažalost, rokovi se i dalje pomeraju.

Po svemu sudeći, to se, bez vase pomoći, neće desiti ni sada.

Uvaženi predsedniče, treba da znate da su sve strane u ovom procesu došle su do razumevanja vezano za troškove lečenja, tako da novi lekovi ne prave dodatni pritisak na budžet, što je u ovom kriznom trenutku jako važno za našu zemlju.

Ipak, smatramo da bez Vaše urgencije, ljudi koji žive sa HIVom će i dalje ispaštati, a sve to ima direktnih posledica na javno zdravlje i kontrolu HIV epidemije u našoj zemlji.

Molimo za Vaše razumevanje i pomoć.

Osobe koje žive sa HIV-om, orrganizacije osoba pogođenih HIV-om i u pojačanom riziku od HIV infekcije: USOP, Potent, Crvena linija, Više od pomoći, As centar, Beograd Prajd, Geten, Da se zna!, TOC, Talas – TIRV, ERA, Grupa “Izađi”, Labris

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari