Dva beloglava supa, retka vrsta orlova-lešinara, nakon kraćeg oporavka, vraćeni su prekjuče u kanjon Uvca, njihovo prirodno stanište, kod Nove Varoši. Orao koji je dobio ime Lala, pošto je letos lutao nebom iznad Vojvodine, pao je na Frušku goru, ali su mu zaposleni u zoološkom vrtu Palićpomogli da se oporavi. Drugog orla, nazvanog Cvijo, prošlog meseca je Mićo Kurčubić, čuvar Specijalnog rezervata prirode Uvac, pronašao u Uvačkom jezeru i spasao ga od smrzavanja.


Slobodan Ljubičić, direktor Rezervata prirode Uvac, svedoči da je pre par godina, jedan od prstenovanih supova iz ovog kanjona stigao čak do Izraela, a drugi do Estonije, te da je uobičajeno da ove ptice krstare Mediteranom, ali se uvek vraćaju u Uvac.

U kanjonu je prekjuče otvoreno i prihvatilište za ovu retku pticu, a kako je objasnio Saša Marinković, naučni saradnik Biološkog instituta „Siniša Stanković“, zoološki vrt u Subotici biće centar za njihovu reprodukciju. Bratislav Grubač, ornitolog Zavoda za zaštitu prirode Srbije, objasnio je da se na hranilištima orlovima nudi oko sedamdeset odsto njihovih dnevnih potreba, a da ostatak hrane sami nalaze, kao čistači prirode.

Zaštita beloglavih supova je deo međunarodnog projekta, a rezervat Uvac ima veliku šansu da u toj oblasti postane najznačajniji centar jugoistočne Evrope. Pre više od dvadeset godina ova ptica je bila pred istrebljenjem, jer je u Srbiji tada bilo svega desetak parova. Akcijama ljubitelja prirode, stručnjaka i meštana, danas se u Uvcu gnezdi sedamdeset parova beloglavih supova, a na stenama iznad jezera ima oko 250 ovih veličanstvenih ptica, čiji raspon krila doseže i do tri metra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari