deca vakcinefoto EPA-EFE/Andre Coelho

Skoro svake godine tokom zime varičele isprazne vrtiće i škole. Ovog janura upravo su ovčije boginje bile najčešće registrovana zarazna bolest u Beogradu, što pokazuje izveštaj Gradskog zavoda za javno zdravlje. Iako vakcina protiv varičela postoji i dostupna je o trošku RFZO-a za određene grupe, godišnje se da veoma mali broj ovih cepiva.

Razlozi su mnogobrojni – od činjenice da mnogi i ne znaju za ovu vakcinu do raširenog uverenje da su ovčije boginje laka bolest koju treba preležati. Uz to, vakcina nije dostupna svima i za njenu kupovinu potrebno je izdvojiti značajnu sumu.

Lekari sa kojima je Danas razgovarao kažu međutim da bi bilo i te kako korisno da vakcina bude šire dostupna jer u određenim slučajevima varičele mogu biti praćene komplikacijama. Čak i kad to nije slučaj ne postoji razlog zbog koga bi dete trebalo izlagati svim mukama koje ovčije boginje nose od temperature do osipa.

Vakcina se retko daje

Prema trenutnim propisima vakcina protiv varičela dostupna je o trošku Fonda za decu u šestom razredu koja još uvek nisu preležala bolest, žene koje planiraju da ostanu trudne, osobe koje imaju određene hronične bolesti…

Ostali mogu da kupe vakcinu, koja, kako su nam rekli u apotekama, košta 4,200 dinara.

Izveštaj Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ pokazuje da je 2021. godine bilo dostupno 5,000 doza vakcine protiv varičela a da je dato svega 628. Izveštaj Batuta pokazuje i da se u Srbiji među oblastima izdvaja Nišavski region kao područje gde je dato najviše doza ove vakcine.

Načelnica pedijatrije u Domu zdravlja Niš dr Snežana Zdravković objašnjava za Danas da se vakcina protiv varičela pokazala kao vrlo dobra i bezbedna.

– Vakcina se daje po kliničkim indikacijama da bi se deca zaštitila od eventualnih komplikacija koje bolest nosi, a koje se mogu pojaviti među decom sa hroničnim bolestima. Vakcina se daje i deci koja do šestog razreda nisu preležala bolest jer se pretpostavlja da sa starijim uzrastom ide i veća mogućnost komplikacija – kaže dr Zdravković.

Ona navodi da je u 2022. dato 293 doza ove vakcine, te da vakcinacija protiv varičela jeste u povoju u Nišu ali i da uzima zalet.

– Moje mišljenje je da bi vakcina protiv varičela trebalo postane deo obavezne vakcinacije jer je mnogo veći benefit od vakcine nego od preležane bolesti – kaže dr Zdravković.

Posledice i posle preležane bolesti

Izveštaj Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda pokazuje da su u januaru sa 1,457 slučajeva varičele bile najčešće registrovano zarazno obolenje.

Ovo ne znači da je varičela zaista bilo više nego drugih respiratornih zaraznih bolesti. Dobar deo slučajeva respiratornih infekcija poput kovida ostaje nezabeležen, pa su tako varičele iskočile kao najzastupljenije među prijavljenim zaraznim obolenjima.

Ipak, varičele se obično šire među decom u kolektivima tokom zimskih meseci.

Epidemiološkinja dr Verica Ilić kaže za Danas da je rašireno mišljenje među roditeljima da ovčije boginje nisu ništa strašno i da ih svi preleže.

-Tačno je da varičele nisu opasne kao što su to recimo male boginje, ali bez obzira na to vakcina bi trebalo da bude među obaveznima. Varičele i te kako mogu da namuče dete. Neka deca recimo mogu da imaju veoma intenzivan osip, koji se pojavljuje i na genitalijama, u grlu, pa deca odbijaju da jedi ili da mokre, što onda dalje može da stvori komplikacije. Takođe varičele strašno obaraju imunitet. Nakon preležane bolesti, mesecima je oslabljen imunitet pa se i blaže infekcije mogu razviti u upalu grla ili pneumoniju pa i o tome treba voditi računa – kaže dr Ilić.

Gde je obavezna a gde preporučena?

Vakcina protiv varičela obavezna je u Americi. U Evropi par država su uvele obaveznu vakcinaciju protiv ovčijih boginja – Italija, Mađarska i Letonija. U ovim zemljama vakcina se daje između prve i druge godine života i pre polaska u školu. U ostalim državama uglavnom je preporučena ili za celu populaciju ili samo za određene grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari