Ove godine u Hrvatskoj počinju preventivni zdravstveni pregledi, pojedini lekari vide kao dodatno opterećenje 1Foto: Shutterstock

Kako bi se kod građana podignula svest o zdravlju, a prevencijom sprečio razvoj najtežih bolesti, u Hrvatskoj ove godine počinju preventivni zdravstveni pregledi.

Još se razmatra opseg pretraga i ostali detalji, ali svi punoletni građani biće pozvani na sistematski pregled. Projekt bi u celosti trebao zaživeti u posljednjem kvartalu ove godine, prenosi HRT.

Iako građani podržavaju ovakve preglede, slažu se da će to biti još jedan teret za zdravstveni sustav.

– Nemoguća misija, rekla je prolaznica.

– Nema ih dovoljno, zaista je zdravstvo preopterećeno, dodaje druga.

– Ako ja budem pozvan, odazvaću se, zašto ne, rekao je prolaznik.

– Mislim da je to dobro, da nije to loše, to je u redu, jer osim toga kako nam je, obolimo, ne znamo šta nam je, izjavila je prolaznica.

Neki lekari smatraju da je to još jedno u nizu dodatnih opterećenja.

– Mi sada pričamo o dodatnim obvezama koje bi išle na lekare porodične medicine dok za celo to vreme nismo zapravo rešili što je s preteranom administracijom, obećava se da će se ona smanjiti, na tome se ništa nije uradilo, rekla je Vikica Krolo, dr. med., zamenica predsednika Hrvatske lekarske komore.

Opterećenje ili ne – sredinom marta počinje pilot-projekt u dve županije, još se ne zna koje. Prve preglede obaviće između 500 i 1.000  građana u dva do tri meseca.

Nakon analize biće poznati svi detalji provođenja na nacionalnom nivou. I dalje se razmatra koje će se preglede obavljati, a sankcija za nedolazak neće biti. Prioriteti se znaju.

– Mi smo izdvojili 170 hiljadu osoba koje zadnje dve godine, koje su starije od četrdeset godina, nisu ni na koji način koristile uslugu, bile kod lekara porodične medicine niti su ga kontaktirale, rekao je Tomislav Benjak, šef radne grupe za sistematske preglede.

Pregledi će se obavljati u domovima zdravlja, a moguće i u bolnicama i županijskim zavodima za javno zdravstvo. Tada bi nalaze dobivao lekar porodične medicine koji daje završno mišljenje.

– Dobar deo tih stvari koje se ovako obuhvataju mi zapravo odrađujemo već i sad i nikako ne bi trebalo gledati te neke pretrage koje ovako pripremamo kao potpuno izdvojeni otočić iz svega što je osoba dosad za sebe radila, izjavio je doc. dr. sc. Miroslav Hanževački, član radne grupe za izradu sistematskih pregleda.

Jer porodični lekari najbolje poznaju svoje pacijente i kod njih počinje svako lečenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari