Ove godine u Topličkom okrugu aktivirane 34 protivgradne stanice 1Foto: Shutterstock

Na teritoriji Topličkog okruga ove godine će biti aktivirane 34 protivgradne stanice kojima će upravljati ukupno 68 strelaca, rečeno je agenciji Beta u lokalnoj samoupravi u Prokuplju.

Kako je naglašeno, najveći broj protivgradnih stanica biće stacioniran na teritoriji grada Prokuplja, gde će se sa 11 mesta braniti oko 80.000 hektara, od čega 45.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Po osam stanica biće stacionirano na teritoriji Blaca i Žitorađe, gde će se braniti po 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a u Kuršumliji će sedam stanica braniti 37.000 hektara oranica i voćnjaka.

Za ovu sezonu odbrane od grada je od 21.000 raketa, koliko je obezbeđeno na nivou cele Srbije, za Toplicu rezervisano oko 15 raketa po lansirnom mestu.

Maksimalan broj, 20 raketa po lanseru, rezervisan je za opštinu Blace, gde su po pravilu i najsnažniji gradonosni udari.

Prošle 2021. godine protivgradna odbrana je je u Topličkom okrugu ispalila ukupno 503 raketa – na području Blaca 163 rakete, u Prokuplju 130, Kuršumliji 97 i u Žitorađi.

Kako su istakli u prokupačkoj loklanoj samoupravi od ove godine pored mesečne naknade od 4.000 dinara strelcima će se uplaćivati i doprinos za penziono i zdravstveno osiguranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari