Ove godine upisano 344 dece migranata u 33 škole u Srbiji 1Foto: Pixabay/ rawpixel

Deca migranti školskog uzrasta, smeštena u centrima za azil i prihvatnim centrima kojima upravlja Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije sutra polaze u školu. Ove školske godine upisano je 344 đaka u 33 škole širom Srbije, saopštio je Komesarijat.

Kako su naveli, sva deca su prošla obavezan sistematski pregled.

„U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, od ove godine 33 mališana biće uključeno i u obavezno predškolsko obrazovanje koje će se održavati u prostorijama područnih škola, a ponegde i u predškolskim ustanovama. Među decom migrantima koja polaze u školu ima i 27 maloletnika bez pratnje o kojima posebnu brigu vode nadležni centri za socijalni rad“, navodi se u saopštenju Komesarijata.

Škole koje primaju decu migrante nalaze se u jedinicama lokalne samouzprave u kojima su smešteni i centri za azil i prihvatni centri. Nastavnici u tim školama prošli su obuku i upoznati su sa Stručnim uputstvom za uključivanje učenika izbeglica/tražilaca azila u sistem obrazovanja i vaspitanja koje je pripremilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„Predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje zakonom je propisano kao obavezno i besplatno, a Srbija je jedna od retkih zemalja koja je u svoj obrazovni sistem uspešno uključila decu migrante zbog čega joj međunarodna zajednica, pre svega EU, odaje priznanje. U okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji za jedan broj prihvatnih i centara za azil finansira se i prevoz dece do škola“, dodaju iz Komesarijata.

Kako bi mališanima ulepšali početak nove školske godine, Fondacija Tzu Chi pokloniće svim đacima migrantima, smeštenim u centrima za azil i prihvatnim centrima, rančeve za knjige, sveske i školski pribor.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije, u ovom trenutku u pet stalnih centara za azil i 10 prihvatnih centara smešteno je ukupno 3.360 migranata većinom iz Avganistana, Pakistana, Irana, Iraka i Sirije.