"Ovo je pokazna vežba za novi Zakon o policiji": Poslanik DS obezbedio pravnu pomoć porodici kojoj je policija greškom demolirala stan 1Foto: Privatna arhiva

Narodni poslanik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević reagovao je na tekst Danasa “Policija upala i demolirala pogrešan stan, a vlasnicima poručila: „Neka troškove plati NN lice koje jurimo“”, stupivši u kontakt sa porodicom čiji stan je uništen policijskom akcijom i obezbedivši im besplatnu pravnu pomoć.

Takođe, Milivojević namerava da ode u SUP “29 novembar” i da zatraži nalog suda po kojem je kriminalistička policija upala u pogrešan stan, jureći kriminalca, a vlasnicima poručila da sami snose troškove štete izazvane nasilnim upadom u stan.

– Kao narodnom poslaniku i članu skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava, informacija da je policija prilikom upada u pogrešan stan isti teško oštetila a potom vlasnika stana uputila da odštetni zahtev i račun za otklanjanje štete pošalje NN licu koje su tražili na pogrešnoj adresi, deluje kao iz rubrike “Verovali ili ne” – kaže Milivojević za Danas.

Dodaje da će insistirati na tome da sazna da li je policija za pomenutu akciju imala nalog sudije za prethodni postupak.

– Ako je policija imala kredibilna saznanja na osnovu kojih su došli do osnovane sumnje da se u stanu nalaze počinioci krivičnog dela, predmeti proistekli oz tog dela, da je možda u stanu izvršeno neko krivično delo ili se upravo priprema i planira, postojalo je mnogo civilizovanijih načina da se to sazna – ukazuje Milivojević.

Prema njegovim rečima, policija je mogla stan da drži pod tajnim nadzorom, da uradi opservaciju stana, da prikupi informacije od stanara, pošalje inspektore u civilu da pozvone i normalno uđu u stan, da zatraži pomoć drugih bezbednosnih službi. Na osnovu tako prikupljenih informacija, dodaje, trebalo je da se MUP obrati tužilastvu a ono sudiji za prethodni postupak.

– Ovo je pokazna vežba kako bi izgledao novi Zakon o policiji čije usvajanje je sprečeno intervencijom javnosti, nevladinih organizacija i opozicionih stranaka. Da li ova akcija policije pokazuje da je u Srbiji suspendovan član 40 Ustava Srbije koji garantuje nepovredivost stana. Postavlja se pitanje šta bi bilo da se u stanu neko nalazio – ističe Milivojević.

On naglašava da je posebno važno da se utvrdi koliko je bilo ovakvih slučajeva za koje javnost nije saznala jer je vlasnicima stanova možda sugerisano da se ne „kače“ sa policijom.

Milivojević dodaje da ovakve akcije policije bitno uznemiravaju javnost, unose nespokoj kod građana i zato zahtevaju da se ovakve greške institucionalno reše.

– Očekujem i da se oglasi kancelarija zašitnika građana i pored toga što je Zoranu Pašaliću istekao mandat. Na kraju, građaninu Filipu Stojanoviću je ovakvom nepotrebnom i neprimerenom reakcijom policije narušen ugled u sredini u kojoj živi. Kao narodni poslanik tražiću sastanak sa rukovodiocima Uprave kriminalističke policije za grad Beograd koja je sprovela ovu akciju – poručuje Milivojević.

Podsetimo, list Danas je prvi pisao o nesvakidašnjoj situaciji koja se prošlog ponedeljka dogodila se u Višnjičkoj banji, kada je kriminalistička policija upala u stan u ulici Slobodana Jovanovića, očigledno jureći okorelog kriminalca, i potpuno ga demolirala.

Kako se kasnije ispostavilo, policija je promašila zgradu, a nema nameru da nadoknadi štetu vlasnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari