Ozbiljnija proizvodnja još na dugom štapu 1Foto: MOD (Ilustracija)

Na poligonu u Nikincima, domaća vojna industrija sutra će, povodom Dana pobede nad fašizmom predstaviti svoje najnovije proizvode – srpski raketni sistem „alas“, višecevni bacač raketa „morava“, samohodnu haubicu „nora“, višenamenska oklopna vozila „Miloš“ i „Lazar“, te novu modularnu Zastavinu automatsku pušku.

Ta nova puška, čije je predstavljanje najvišem državnom i vojnom vrhu bilo najavljivano i uoči minulih predsedničkih izbora, sutra će, saznaje naš list, zaista biti promovisana u Nikincima. Reč je o pušci sa izmenljivim okvirom i cevima, što joj omogućava da koristi dva metka, i to 7,62×39 i 6,5x39mm „grendel“. Puška je, kao i većina ostalog Zastavinog pešadijskog naoružanja, izrađena po sistemu „kalašnjikov“, ali ima NATO kundak, odnosno teleskopski preklapajući kundak od polimera, koji se skraćivanjem i(li) produžavanjem prilagođava strelcu. Nova puška će biti prva te vrste na svetu koja koristi metak kalibra 6,5x39mm („grendel“), čija je prednost što izaziva manji trzaj pri pucanju.

Uprkos svim prednostima koje bi nova Zastavina puška trebalo da ima, njena ozbiljnija serijska proizvodnja u dogledno vreme nije verovatna, jer Zastava neće imati za koga da je proizvodi u većim količinama, jer Vojska Srbije nema sredstava da bi u svoj sistem naoružanja u skorije vreme mogla da uvrsti i veće kontingente ove puške, dok nijedna strana armija ne koristi ovakav vid naoružanja. Zato će nova puška u dogledno vreme moći da se proizvodi samo u ograničenim serijama, i to za manje, odnosno specijalne vojne jedinice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari