Negotinska Ulica kneza Mihajla, poznata kao stara čaršija, nastala početkom 18. veka, bila je mesto zanatskih radnji, dućana i starih mehana u kojima se uz muziku služila dobra hrana i piće.

Ideju da stara čaršija oživi, uspešno su realizovali Turistička organizacija opštine Majdanpek, Dom kulture „Stevan Mokranjac“ i Narodna biblioteka uz pokroviteljstvo opštine Negotin i veliku podršku Negotinaca koji žive i privređuju u Ulici kneza Mihajla. Ulica je bila zatvorena za saobraćaj, a kao znak „Vesele čaršije“ u svakom izlogu bilo je licidersko srce.

– Manifestacija „Vesela čaršija“ koju smo organizovali prvi put realizovana je iznad naših očekivanja i generalno smo zadovoljni. Vlasnici četrdesetak lokala u staroj čaršiji svojim uključivanjem u manifestaciju učinili su je atraktivnijom i potvrdili ideju afirmacije stare negotinske čaršije. Prva „Vesela čaršija“ bila je pre svega u funkciji promocije, a već od sledeće godine dobiće i humanitarni karakter- kaže za Danas direktor opštinske Turističke organizacije Negotin Dušan Petrović, dodajući da su Negotinci koji imaju lokale u Ulici kneza Mihajla svoje sugrađane počastili domaćim posluženjem.

Za vino se potrudila Vinarija „Matalj“, a za tople napitke koji i te kako prijaju zimi, kuvano vino, kuvanu rakiju, čaj i kafu pobrinula se opština Negotin, dok je Udruženje lovaca obezbedilo srneći gulaš. Naravno, nije izostala ni Mokranjčeva VI rukovet, svojevrsna himna Negotina, u izvođenju Dragoljuba Firulovića, a u muzičkom programu učestvovala je i etno-grupa Marinika, kao i lokalni bend i trubači koji su svi zajedno doprineli jako dobrom raspoloženju oko hiljadu posetilaca koji su na dar dobili mala liciderska srca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari