Kada su u jesen 2005. uhapšena dva najozloglašenija bugarska gangstera, Krasimir Marinov i njegov brat Nikolaj, vlada u Sofiji dobila je pohvale iz Brisela za napore učinjene u cilju borbe protiv kriminala.

Štaviše, pojedini analitičari smatraju da je EU primila Bugarsku umnogome zahvaljujući toj akciji. Ipak, danas, tri godine kasnije, Marinovi nisu više iza rešetaka.

Oni su pušteni na slobodu nakon niza događaja, uključujući iznenadnu smrt ključnog svedoka, Nikole Damjanova, kao i misterioznu bolest osumnjičenih zbog koje je suđenje odlagano više od 20 puta. Imajući u vidu takav razvoj situacije, mnogi sumnjaju da će biti održano naredno saslušanje zakazano za 3. novembar. Štaviše, stiče se utisak da braća Marinov nisu zabrinuta za svoju sudbinu, budući da su leto proveli zabavljajući se u letovalištima u Bugarskoj. Vlada u Sofiji našla se na udaru žestokih kritika Brisela zbog odugovlačenja u ispunjavanju obaveza. Evropska komisija preti da će ponovo uvesti restriktivne mere toj državi, kao što je bilo zamrzavanje sredstava u vrednosti od milijardu evra iz pretpristupnih fondova EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari