Pablo Kasado nasledio Rahoja 1Foto: EPA-EFE/JUAN CARLOS HIDALGO

Španska konzervativna Narodna partija izabrala je advokata Pabla Kasada za novog lidera stranke u subotu.

Kako su preneli mediji u Beogradu, sekretar za komunikacije stranke Kasado (37) je obezbedio 57,2 odsto glasova na kongresu u poređenju sa 42 odsto, koliko je osvojila njegova protivkandidatkinja i nekadašnja zamenica Marijana Rahoja Soraja Saenz de Santamarija (47). Narodna partija sada se nalazi u opoziciji, a Rahojev naslednik suočen je sa izazovom ponovnog ujedinjenja partije i podizanja njenog ugleda

Bivši premijer Španije Rahoj oprostio se u petak od svoje Narodne partije, rekavši da će joj ostati veran, a članovi stranke su se okupili kako bi izabrani njegovu zamenu. Izbori za novog lidera stranke usledili su nakon što je Rahoj u junu izgubio poverenje u nacionalnom parlamentu i nakon što je njegovu premijersku poziciju preuzeo lider socijalista Pedro Sančez.

Rahoj je prvi premijer u savremenoj španskoj istoriji kome je izglasano nepoverenje u parlamentu. Bio je premijer više od šest godina, od 2011. godine. Našoj javnosti je postao interesantan pre smene, kada je bio jedini evropski lider koji se nije pojavio na samitu u Sofiji Evropska unija – Zapadni Balkan i nakon što se Španija usprotivila da se u dokumentima EU koristi termin “Zapadnobalkanska šestorka” po kome je Kosovo nezavisna država. Španiju je, podsetimo, pre toga pogodila separatistička kriza izazvana neuspelim referendumom o otcepljenju Katalonije.

Rahoj je državnu i partijsku funkciju napustio pod teretom korupcionaškog skandala, u koje je jedan od bivših blagajnika Narodne partije dobio zatvorsku kaznu od 33 godine.

Visoki sud u Madridu je osudio Luisa Barsenas za primanje mita, pranje novca i utaju poreza. Slučaj se vodio povodom tajnog fonda španske Narodne partije, u periodu od 1999. do 2005. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari