Advokat Dastid Palaska: Šokantno da Hašima Tačija još drže u pritvoru 1Foto: EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Advokat Hašima Tačija, Dastid Palaska, smatra da je “šokantno” to što je nekadašnji lider OVK i bivši predsednik Kosova još uvek u pritvoru Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, javila je Ekonomija onlajn, a prenelo Kosovo onlajn

Palaska je ocenio da se time negira činjenica da Tači nije uhapšen, već da se sam predao.

– Ne samo to, gospodin Tači je bio aktuelni predsednik u trenutku kada je potvrđena optužnica, i u tom svojstvu je imao lični imunitet od pritvora i hapšenja za lične prestupe koje je počinio van funkcije i ja to ne kažem, ali jeste rekao Sud Kosova pre deset godina u slučaju kada je tumačio imunitete, uključujući i predsednika Kosova”, rekao je Palaska na RTK, prenelo je Kosovo onlajn.

On je naveo i to da je Tači mogao da se usprotivi hapšenju i pritvoru na osnovu ustavne norme, ali je, kako je dodao, izabrao da se ne koristi tom privilegijom i da se preda i ode u Hag da se suoči sa optužbama kao slobodan građanin.

– Tako je gospodin Tači, uprkos savetu da postoji mogućnost da se suprotstavi hapšenju i pritvoru na osnovu ustavne norme, odlučio da se preda u saradnji sa sudom. Ova činjenica se negira i on se smatra uhapšenom osobom – rekao je Palaska.

Tači, kao i još trojica nekadašnjih lidera OVK, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u haški pritvor, gde se i dalje nalaze.

Optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, a terete se za ubistva, teror i nehumano ponašanje nad stotinama lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Srbi, Romi i Albanci nelojalni OVK. Izvršena krivična dela počinili su u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu i u severnoj Albaniji.

Podsetimo, Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnelo je kao strogo poverljiv svoj pretpretresni podnesak u slučaju protiv Hašima Tačija i drugih bivših lidera OVK kojima se sudi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova, pretpretresni podnesak, koji je potpisao specijalizovani tužilac Džek Smit, podnet je sudiji za prethodni postupak Nikoli Gijuu 17. decembra ove godine.

U pretpretresnom podnesku se nalazi ažurirana lista svedoka i dokaza tužilaštva.

U ovom predmetu trenutno 20 osoba ima status žrtve, a naredna statusna konferencija zakazana je za 4. februar 2022. godine.

Optuženi su se izjasnili da nisu krivi za optužbe za koje ih tereti Specijalizovano tužilaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari