Tradicionalno obeležavanja prvomajskog praznika na obali Palićkog jezera nije ni ove godine izostalo. Javno preduzeće Park Palić potrudilo se da iz programa proslave Praznika rada ne izostanu ni trimbi maraton od Subotice do Palića, ni bogat muzički program, ni luna-park, ni pljeskavice, ni trubači.


Građani su mogli da uživaju u bogatoj ponudi hrane, uglavnom sa roštilja, i još bogatijem muzičkom programu, koji je počeo još u osam sati ujutro. Zatim se na dnevnom redu našlo „prikazivanje i hranjenje papagaja“ u Zoološkom vrtu, naravno, izložba fotografija i likovnih radova, a onda opet Zoološki vrt i „prikazivanja gmizavaca“. Ko je želeo, mogao je usput da se uslika, to jest da se podvrgne tehnici slikanja lica i tela, da gleda jedriličarske trke, ili prisustvuje koncertu Gradskog duvačkog orkestra. A za decu je montiran luna-park, koji je sve vreme praznika radio i to od osam ujutro do ponoći. I drugog dana praznika nastavljen je program u Zoološkom vrtu, kao i izložbe, luna-park i slikanje po telu.

Nekoliko političkih stranaka iskoristilo je prvomajske praznike za organizovanje promocija na Paliću. Svoj štand imala je koalicija Preokret, a Srpska napredna stranka organizovala je humanitarnu akciju u saradnji sa udruženjima za cerebralnu i dečju paralizu Izida iz Feketića i Subotice. Na prvomajskom „hephaju“ bili su prisutni i ligaši, ali i visoki funkcioneri DSS-a. Bilo je i letaka, transparenata, raznog promotivnog materijala i izjava za medije.

Bilo je, kako se procenjuje, nekoliko desetina hiljada gostiju. Međutim, iako je reč o Prazniku rada, nijedan od postojećih sindikata nije pozvao radnike da se bilo kako oglase, i kažu koju o svom radničkom statusu. To je učinilo udruženje građana Solidarnost, koje je organizovalo ne tako veliku grupu nezadovoljnih koji su promarširali obalom Palića u znak protesta zbog nezaposlenosti, siromaštva, niskih plata, lošeg odnosa poslodavaca prema radnicima, beznadežnosti uopšte…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari