Rade Panić: Nikada nisam mislio da ću zahvaljivati SNS-u, molim ih da poslušaju ministarku Grujičić 1Foto: Danas/Kristina Bondžulić

Zbog loših uslova rada, konstantnog mobinga, ugroženosti pacijenata i nezakonitih radnji koje sprovodi v.d. Klinike “Dr Laza Lazarević”, radnici zaposleni u ovoj ustanovi nastavljaju štrajk, dok istovremeno u javnost dospevaju nove pritužbe na rad aktuelne direktorke.

“Direktorka vrlo loše vodi psihijatrijsku ustanovu, zbog čega se stvaraju veliki problemi, uzrokujući lošu organizaciju posla. Zbog toga trpe pacijenti ali i zaposleni”, objasnio je dr Rade Panić na konferenciji za medije na temu smenjivanja v.d. direktorke Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”, Ivane Stašević Karličić.

Kako je podsetio, štrajk zaposlenih traje više od četiri meseca. Naime, većina zaposlenih na ovoj klinici potpisala je da želi smenu direktorke, i to je predato ministarki zdravlja Danici Grujičić.

Dr Panić ispred Sindikata lekara i farmaceuta Srbije objašnjava da je 70 od 446 stalno zaposlenih, dalo otkaz. On napominje da je to više od 15 odsto, a razlog napuštanja je taj što direktorki nisu bili po volji, te su stoga proganjani na razne načine.

“Nije dovoljno što je u pitanju zdravstvo, za koje svi građani izdvajaju novac, nego nije dovoljno ni što je nova ministarka zdravlja po uvidu u dokumentaciju, i po obavljenim razgovorima sa svim stranama, dala predlog o smeni aktuelne direktorke”, kazao je Panić.

Ovom prilikom, zahvalio se aktuelnoj ministarki zdravlja na potezima koje je povukla i tome što je prepoznala problem, ističući da on ipak dolazi iz garniture druge stranke, odnosno koalicionih partnera SNS-a.

“Ministarka traži smenu, kao prva sa spiska SNS. Nisam ni zamišljao da ću se zahvaliti SNS-u, a ovom prilikom ću ih zamoliti da podrže ministarku Danicu Grujičić, jer je jedini problem ovde SPS”, rekao je Panić.

U vezi sa svim navedenim, sindikat postavlja pitanje kakve to veze još uvek drže direktorku na ovoj visokoj poziciji, s obzirom da svi koji se razumeju u zdravstvo kažu da treba da se “svrgne”, kao i zbog čega se od Vlade čeka odobrenje ako je struka jednoglasna.

“Strašno je da u zdravstvu na to ko će organizovati sistem rada utiče politika”, dodao je doktor.

Takođe je podsetio i na situaciju sa početka pandemije, odnosno na to da je direktorka zabranjivala nošenje zaštitne opreme, čak i kada je osoblje samo kupovalo istu.

Kako objašnjava, od potvrde tog slučaja, građani su masovno počeli da se javljaju kako bi izneli sve nepravilnosti vezane za direktorku.

Panić je na konferenciji za medije počitao i krivičnu prijavu koja je krajem oktobra anonimno podneta, a odnosi se na oštećenje budžeta Republike Srbije.

“Na samom početku piše – molimo tužilaštvo da reaguje zbog realne mogućnosti da će dokumentacija biti uništena”, naglasio je.

Rade Panić: Nikada nisam mislio da ću zahvaljivati SNS-u, molim ih da poslušaju ministarku Grujičić 2
Foto: Danas/Kristina Bondžulić

U pomenutoj prijavi navodi se da je direktorka oštetila budžet za oko milion evra, tako što je upisivala pogrešan identitet pacijenata, navodeći ih potom kao N.N. lica, ili upisujući pacijente koji nisu u tom trenutku na klinici, naplaćujući troškove lečenja.

Pored svega navedenog, Panić podseća da direktorka u svom lancu ima četiri staračka doma, što je u sukobu interesa sa tim da bude direktorka javne ustanove.

Rade Panić: Nikada nisam mislio da ću zahvaljivati SNS-u, molim ih da poslušaju ministarku Grujičić 3
Foto: Danas/Kristina Bondžulić

“Kada dođete do “Laze Lazarević” to je poslednja stanica u ovoj grani medicine. Zbog toga mora da funkcioniše. A ne može da funkcioniše ako je obezglavljena. Zato pozivam sve nadležne da učine sve što moraju, da bi se ovo sprečilo. SPS pozivam  da dobro razmisle, iako su “preživeli” sve do sada, da li će “preživeti” ovo, a doktorka treba da ide u zatvor, a ne samo da bude smenjena”, rekao je Panić.

Panić je najavio novu konferenciju za medije 19. januara, sa “zanimljivijom” temom. Osim toga, nagovestio je da radnici neće odustati od štrajka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari