Panić: Pazar primer lošeg upravljanja epidemijom 1Foto: Beta/Svetlana Dojčinović

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) dr Rade Panić ocenio je danas da je Novi Pazar očigledan primer lošeg upravljanja pandemijom Covid19, čemu je u značajnoj meri doprineo i republički Krizni štab.

Panić je na panel diskusiji na temu „Upravljanje pandemijom-naučene lekcije za budućnost“ ponovio stav da je Krizni štab bio nelegitimno telo koje nije predviđeno Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

„Mnogo toga nije bilo u skladu sa zakonskim normama, zato smo prošli kako smo prošli. Jedna smo od zemalja koja je među najgorima u svetu, kada izrazite broj preminulih na sto hiljada stanovnika i to kada bi računali prave brojke, a to je tri puta više preminulih nego što je prikazano“, rekao je Panić.

Dodao je da je tokom pandemije sve urađeno kako bi politika, odnosno deo vlade koji je nestručan za zdravstvo i medicinu, donosio konačne odluke.

„Morali su radi obraza i poštovanja svojih diploma (članovi Kriznog štaba) da se povuku posle dva ili tri puta kada nisu bili poslušani“, kazao je Panić.

Komentarišući najave nekih političara da će u Novom Pazaru biti podignut Kliničko-bolnički centar, on je ocenio da je to „šargarepa na dugom štapu“.

„Država prvo mora da nađe profesore koji će edukovati one koji su ovde zapošljeni, a tek onda planirati izgradnju. Mislim da pre toga treba zaustaviti odliv lekara i povećati broj specijalizacija“, ocenio je Panić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari