Panić: Šest godina upozoravamo da naš sistem ne može da se nosi sa pandemijom 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić navodi da je ta organizacija šest godina upozoravala da Srbija nije u stanju da odgovori na neki veći izazov, poput pandemije, a da je Ministarstvo zdravlja prošlog decembra, na prve vesti o potencijalnoj zdravstvenoj krizi, trebala da reaguje.

On je u Utisku nedelje kazao da je resorno ministarstvo na prve najave pandemije trebalo da sagleda kapacitete zdravstvenog sistema i shodno tome preduzme korake i nabavke.

„Mi smo na početku krize kupovali (veliki broj) respiratora. To je bilo suludo i potpuno pogrešno, trebali smo da ulažemo u prevenciju, a ne u lečenje (u tom trenutku)“, ocenio je Panić.

On naveo i da je u emisiju došao nakon smene od 24 časa u kovid intenzivnoj jedinici, što, kako ocenjuje, ukazuje na ozbiljnost situacije, obzirom na njegovo sindikalno angažovanje.

„Znali su da ću ja da ispričam sve što ću tamo videti, ali sam se pred treći talas (epidemije) sam prijavio kao jedini iz službe anestezije u Kraljevu… Drugi lekari ne ili ne mogu da pričaju (o stanju u kovid-sistemu), ili su ucenjeni ili uplašeni“, kazao je Panić.

Panić je kazao da se plaši da će zdravstvena kriza trajati do aprila, kao i da epidemija proverava organizovanost društva, odnosno da od načina ponašanja većine zavisi kakav će biti tok zaraze.

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler uporedio je nošenje ili nenošenje zaštitnih maski sa poštovanjem saobraćajnih propisa.

„Džabe vi poštujete propise, kada ovaj vozi u kontra smeru“, rekao je Šekler aludirajući na ljude koji ne poštuju mere nošenja zaštitnih maski u situacijama gde može doći do zaražavanja.

On je dodao i da u kontaktu osobe inficirane korona virusom koja ne nosi masku i zdrave osobe sa maskom, potonji ima oko 20 odsto šanse da zapravo bude zaštićen.

„Ako vi (kao oboleli od COVID-19) nosite masku, a ja kao zdrav ne, šansa da budem zaštićen je 80 odsto. Ako oboje nosimo maske, zaštita je skoro 99 odsto“, rekao je Šekler, koji je ipak napomenuo da zaražavanje korona virusom zavisi i od velikog broja faktora pored nošenja zaštitnih sredstava.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Panić: Šest godina upozoravamo da naš sistem ne može da se nosi sa pandemijom”

  1. Ni jedan sistem na svetu se ne pravi da izdrži udare koji se javljaju jednom u 200 godina, jer je to neracionalno.

    Na primer, automobil može da se napravi da mu svaki deo traje najmanje 200 godina, a karoserija 500 – ali bi koštao 12 miliona evra i prodao bi se u tiražu od 12 komada, jer jednostavno ljudi takvu sigurnost ne mogu da priušte. Uprkos svemu, najverovatnije je da bi se čak i jedan takav automobil ipak pokvario pre isteka te 200-godišnje garancije…

    • Da, ali sistem koji propisuje obavezan nepouzdan seroloski test prilikom prijema u bolnicu, vodi samo razbuktavanju virusa medju pacijentima. Licno sam to doziveo u jednoj od bolnica KCS.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.