Počela Nedelja ponosa 1Ilustracija: Fonet/Marija Đoković

Nedelja ponosa otvorena je danas u Skupštini Beograda i trajaće do nedelje 16. septembra, kada će biti održana Parada ponosa Beograd 2018, na kojoj će „kuma prajda“ biti novinarka Suzana Trninić.

Direktor organizacije Civil rajt difender Goran Miletić najavio je da će svih 250 poslanika Skupštine Srbije dobiti pismo u kojem se navodi da su pripadnici LGBT zajednice i dalje izloženi diskriminaciji, prenosi RSE.

U pismu se navodi da već godinama LGBT zajednica traži regulisanje istopolnih zajednica, što je, prema njegovim rečima obaveza države kao članice Saveta Evrope. Kako se navodi, potrebno je doneti moderan zakon o rodnom identitetu.

Šef misije Saveta Evrope u Srbiji Tim Kartrajt presekao je crvenu traku i poželeo dobrodošlicu svima, a nedelju ponosa proglasio otvorenom. Kartrajt se prisetio Parade od pre četiri godine i rekao da je Srbija odmakla, ali ne dovoljno daleko kada je reč o paradi ponosa. On je ocenio da parada treba da predstavlja širu podršku iskazivanja različitosti u društvu.

Svečanom otvaranju „Nedelje ponosa“ prisustvovao je i šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari