U razgovorima između Srbije i Hrvatske došlo je do zastoja o brojnim otvorenim pitanjima, rekao je juče šef parlamentarne grupe prijateljstva skupštine Srbije sa hrvatskim Saborom Janko Veselinović. On je na naučnom skupu „Hrvatsko-srpski odnosi: 20 godina nakon rata u Hrvatskoj“, u Golubiću, u Hrvatskoj, rekao da su između dve države još „otvorena gotovo sva pitanja koja mogu da budu otvorena“.


Veselinović je naveo da je reč o pitanju granica, položaja nacionalnih manjina, povratku izbeglica, povratku kulturnog blaga, pitanju nestalih lica, suđenja za ratne zločine, imovine, penzija, akcija. „Ta pitanja moramo rešavati uporedo sa našim priključenjem Evropskoj uniji, jer će sve dok se ta pitanja ne reše, građani imati problema“, rekao je Veselinović.

Srbija i Hrvatska, kazao je Veselinović, na putu evropskih integracija moraju da budu partneri, a ne da se ponašaju kao „ovnovi na brvnu“ i da „podmeću“ jedni drugima. Srbiji je, smatra Veselinović, iskreno drago što će Hrvatska postati članica EU i dodao da Hrvatska mora da bude uzor Srbiji kako da se rešavaju pitanja poput korupcije i uređenja državne uprave.

U odnosima dve zemlje postoje teme koje još nisu ni otvorene, a kamoli zatvorene, rekao je potpredsednik vlade Hrvatske Slobodan Uzelac. Ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević poručio je da državne strukture u Srbiji i Hrvatskoj moraju predano da rade na poverenju između dve države i dva naroda. Trodnevna međunarodna naučna konferencija „Hrvatsko-srpski odnosi: 20 godina nakon rata u Hrvatskoj“ počela je juče.

Skup se održava četvrtu godinu za redom u Golubiću, selu u Dalmatinskoj zagori, koje je gotovo potpuno uništeno tokom i nakon operacije hrvatske vojske i policije „Oluja“ 1995. godine i u koje su Srbi počeli da se vraćaju poslednjih godina. Skup organizuju Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruženje za istoriju, saradnju i pomirenje iz Obrovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari