Pašalić: Devojčica koja je hospitalizovana u Tiršovoj nema ime ni JMBG 1Dečija bolnica Foto: Tirsova.rs

Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je da je pokrenuo ispitni postupak zakonitosti i pravilnosti rada Gradskog centra za socijalni rad Beograd.

 

On je rekao da se na taj korak odlučio zbog slučaja devojčice koja je 20. septembra 2023. godine, u pratnji policijske patrole, dovedena u Univerzitetsku dečiju kliniku u Tiršovoj ulici i nad kojom je sproveden uspešan postupak reanimacije.

Zaštitnik građana je utvrdio, samo dan nakon pokrenutog postupka, da devojčici, kao ni njenim rođacima, nije određeno lično ime kao ni JMBG, i da se porodica nije nalazila na evidenciji organa starateljstva do događaja od 20. septembra.

„U skladu sa odredbama Porodičnog zakonika i Zakona o matičnim knjigama, u slučaju da u roku od 30 dana od dana rođenja, detetu nije određeno lično ime, organ starateljstva postaje nadležan za određivanje ličnog imena. Shodno navedenom, Zaštitnik građana zahteva od nadležnog odeljenja Gradskog centra za socijalni rad Beograd da u zakonom definisanom roku u skladu sa odredbama Uputstva o vođenju matičnih knjiga i obrascima matičnih knjiga, sprovede postupak i odredi lična imena“, rekao je Pašalić.

On je dodao da, kao i do sada, aktivno prati rešavanje problema pravno nevidljivih pripadnika romske zajednice, s obzirom na to da uprkos naporima nadležnih organa i dalje postoje građani koji su pravno nevidljivi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari