Pašalić: Ispitujemo slučajeve prekoračenja ovlašćenja policije, ali i napade na novinare 1Foto: Medija centar

Institucija zaštitnika građana pokrenula je postupke za ona lica koja su se prvenstveno prituživala a najkarakterističniji predstavljeni su i javnosti, prebijanje mladića na klupi, saopštio je u Jutarnjem programu Zoran Pašalić, zaštitnik građana.

Reč je o slučaju, kako je naglasio, kada je žandarmerija tukla u više navrata mladića koji je ležao, prensi RTS.

Nedelju za nama obeležili su protesti koji su počeli zbog nezadovoljstva epidemiološkom situacijom. Protesti su počinjali mirno ali tri večeri smo imali velike sukobe demonstranata i policije.

Policija je gađana flašama, kamenicama, delovima betona koje su demonstranti odvaljivali s parkinga ispred SkupštineSrbije. Policajci i žandarmerija su na građane bacili suzavac, bilo je policije na konjima, blindiranih kola, hapšenja učesnika protesta. Rad novinara je takođe bio ugrožen.

Napadnute su i povređene kolege, našim ekipama u Novom Sadu i Nišu onemogućeno je da normalno rade.

Zoran Pašalić rekao je za RTS da su proteste svakodnevno pratile po dve ili tri ekipe iz Institucije zaštitnika građana, i da su i na sinoćnjem protestu bile dve ekipe.

„Posao službenika iz institucija Zaštitnika građana je upravo da prati  da li se krše ljudska prava i da li policija u situacijama kada sprovodi ono zbog čega je tu praktično krši prava svojih ovlašćenja. To je suština“, objasnio je zaštitnik građana.

Ono što je važno, istakao je,  to  je da oni ne postupaju na osnovu ličnih animoziteta ili afiniteta, već samo na osnovu dokazanih činjenica.

„To znači da ono što dođe iz institucija zaštitnika građana je provereno tačno“, naglasio je Pašalić.

Objasnio je da kada se nađu na ovakvim protestima službenici proveravaju da li prilikom postupanja policije ima prekoračenja ovlašćenja, prilikom lišavanja slobode pojedinih osoba, da li se ispoštuju sve zakonom propisane procedure, prilikom njihovog policijskog zadržavanja da li se ispunjavaju sve one obaveze koje policija ima po zakonu i pravilnicima.

Takođe, navodi Pašalić,  ako dolazi do povreda lica koja su učestvovala u demonstaracijama kakav je tretman zdravstvenih ustanova prema njima. Pri tom obavezno vode lekara forenzičara koji može da proceni kako je nastala povreda na nekom licu, i potom se prati, ako se lice nalazi u policijskom  zadržavanju ili pritvoru pošto obilaze i Centralni zatvor, odnosno Okružni zatvor u Beogradu kakav je njihov tretman tamo.

Dodao je da se na osnovu toga pišu izveštaji i na osnovu njih institucija Zaštitnika građana pokreće postupke protiv onih lica koja nisu postupila po zakonu ili po pravilnicima.

Snimak brutalnog prebijanja mladića na klupi

Pašalić je saopštio da su pokrenuti postupci za ona lica koja su se prvenstveno  prituživala a takođe i ono što su oni dobili putem sredstava javnog informisanja.

Ističe da su najkarakterističniji postupci predstavljeni javnosti, prebijanje mladića na klupi, kada je žandarmerija tukla mladića koji je ležao u više navrata a ima i postupaka koji se odnose na praktično postupanje policije prilikom ovih intervencija.

„Na snimku se vidi prebijanje mladića višestruko, zatim se vidi kako se , praktično on donosi, da tako kažem, nije najbonji izraz, i ostavnja na trotoaru. Tek u tom momentu pojavljuju se  dva službenika zaštitnika građana. Prvo morate da uzmete u obzir, da kada se posmatra integralni snimak, kada se ne ide navijački da se pokaže nešto što na terenu zaista nije bilo onda ćete videti da službenici zaštitnika građana su došli u momentu i mogli da zašpaze mladića u momentu kada je on već ležao i kada je iznad njega bila neka osoba, da li mu je pružila pomoć u ovom trenutku mi to ne znamo“, rekao je Pašalić.

Napomenuo je da su i njihovi službenici izloženi svakoj vrsti rizika i od suzavca i od prebijanja i u svakoj od ovih situacija oni snose veliki rizik.

Pašalić apeluje na pojedince da ne donose navijačke zaključke na osnovu onoga što su videli na snimku i da ako hoće da pomognu poziva ih da se im se pridruže i da na licu mesta vide ceo tok događaja i na osnovu toga donose zaključke.

Objasnio je da je u takvim situacijama njihova uloga da ako postoji direktno sagledavanje nekog nepravilnog ili nezakonitog postupanja policije da tu reaguju.

Rekao je da oni nisu videli prebijanje mladića od strane policije, a da ako vide takvu situaciju da se obrate ili hitnoj pomoći ili policiji. Oni su se, kako je naveo Pašalić obratili policiji iz razloga što hitne pomoći nije bilo u blizini.

Objasnio je i kakva je procedura. U takvim situacijama se obraćaju policiji a policija bi trebalo da zove Hitnu pomoć.

„Ono što se zamera a što je krajnje neumesno je da bi oni trebali da pruže neku vrstu pomoći. Kakve pomoći, medicinske, Oni nisu za to obučeni i mogli bi u sitacijama koje su životne da dodatno povrede jer ne znaju karakter povreda zbog kojih mladić tu leži“, kaže zaštitnik građana.

Naglasio je i da se u svakoj situaciji zahteva postupak unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova i da na osnovu njihovih reakcija oni odlučuju da li će nastaviti  postupak dalje.

Pojedinačni slučajevi prekoračenja ovlašćenja i brutalnosti

Saopštio je i da će radna grupa ovih dana izaći sa svim nabrojanim ne samo fizičkim napadima  nego i svim vrstama pritisaka na novinare u ovim situacijama, bez obzira ko je to učinio. Istakao je da su ti napadi nedopustivi.

Pašalić objašnjava da u prethodnim događajima nije bilo sistemske represije a to znači da ona postoji u sitacija kada demonstranti na protestima stoje mirno a policija reaguje u cillju razbijanja takvih okupljanja.

„Ako policija doživljava  napade, ne samo kamenicama, flašama, topovskim udarima, suzavcem od strane učesnika protesta, pa se vrlo uzdržano ponaša, da bi na kraju reagovala kako je reagovala, tu ne možemo govoriti o sistemskoj represiji“, zaključio je Pašalić.

Takođe, naglasio je da postoje prekoračenja u više slučajeva koje je izneo gde je policija apsolutno prekoračila ovlašćenja, kao i slučajeve policijske brutalnosti ali to su pojedinačni slučajevi koji će se procesiurati kako sa njihove strane tako da ne prejudicira i sa strane tužilaštva, poručio je Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari