Pašalić: Najvažnije je prepoznati trgovinu ljudima 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da je u borbi protiv trgovine ljudima najvažnije blagovremeno prepoznavanje da je reč o trgovini ljudima, bilo u porodici ili u određenim društvenim grupama, a zatim i hitna koordinirana reakcija nadležnih organa.

Kako je navedeno u saopštenju, zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi na osnovu saznanja iz medija da postoji sumnja na trgovinu ljudima, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad „Solidarnost“ iz Pančeva, Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva unutrašnjih poslova.

U postupku kontrole, utvrdio je da pančevački centar za socijalni rad i Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima nisu blagovremeno reagovali čime su stvorili okruženje koje je dovelo do trgovine ljudima.

„Кada se na vreme ne propozna da je reč o trgovini ljudima traume koje žrtva trpi su izuzetno teške i trajne. Zbog toga je veoma važno da se, na osnovu raspoloživih informacija, što pre utvrdi da je reč o trgovini ljudima, posebno kada su žrtve te trgovine deca“, naglasio je Pašalić.

Pomenuti slučaj je pred sudom okončan osuđujućom sudskom presudom protiv zlostavljača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari