Pašalić pokrenuo postupke kontrole državnih organa u vezi nestanka devojčice 1Foto: Medija centar

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupke kontrole rada državnih organa kako bi utvrdio eventualne nepravilnosti koje su dovele do nestanka Monike Karimanović (12) iz Suvog Dola kod Niša.

On je ukazao da informacije u medijima upozoravaju na niz propusta i nedoslednosti u zakonskim rešenjima. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je da je Kazneno-popravni zavod (KPZ) u Nišu postupio u skladu sa zakonom prilikom otpusta Jovanovića iz zatvora.

Pašalić je u pisanoj izjavi naveo da informacije u medijima upozoravaju na niz propusta koji se odnose na sistem zaštite bezbednosti dece i nedoslednostima u zakonskim rešenjima koje su dovele do toga da 20. decembra u jutarnjim satima na oko 500 metara od kuće i na putu za školu nestane devojčica.

Ombudsman je pokrenuo i postupak kontrole rada Ministarstva pravde, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija zbog toga što se nestanak devojčice dovodi u vezu sa licem koje je otpušteno sa izdržavanja kazne zatvora.

Zatražena je i informacija da li je zavod u kojem je Jovanović izdržao kaznu zatvora obavestio nadležnu policijsku upravu o njegovom otpuštanju sa izvršenja kazne zatvora.

Takođe, pokrenut je i postupak kontrole zakonitosti rada i osnovne škole koju devojčica pohađa radi utvrđivanja činjenica o postupanju ustanove i zatraženi su odgovori na pitanja kada i sa kim je ustanova uspostavila komunikaciju 20. decembra kada se devojčica nije pojavila na nastavi.

Rok za odgovor oba organa je 15 dana.

KZP Niš: Nismo obavezni da obaveštavamo policijske uprave kada se ukine pritvor

„Uprava saopštava da je Kazneno-popravni zavod u Nišu postupio u skladu sa zakonom prilikom otpuštanja Ninoslava Jovanovića iz zavoda po isteku kazne zatvora 8. januara 2018. godine“, navedeno je u saopštenju.

Zavod u Nišu je 10. januara 2018. godine, u skladu sa zakonom, obavestio Osnovni sud u Nišu, Policijsku upravu u Nišu i sudiju za izvršenje Višeg suda u Nišu da je „sa izdržavanja kazne zatvora otpušten osuđeni Ninoslav Jovanović 8. januara 2018. godine“.

Ninoslavu Jovanoviću je, kako se navodi u saopštenju, mera pritvora određena 8. jula 2005. godine „zbog sumnje da je izvršio krivično delo obljuba ili protivprirodni blud sa licem koje nije navršilo 14 godina“.

On je sproveden na izdržavanje kazne zatvora 28. avgusta 2006. godine po presudi Vrhovnog suda Srbije na kaznu zatvora od 12 godina i šest meseci. U kaznu zatvora se Jovanoviću uračunalo vreme provedeno u pritvoru od jedne godine, jednog meseca i 20 dana, navodi se u saopštenju Uprave.

Jovanović je bio u pritvoru u Okružnom zatvoru u Beogradu pet meseci počevši od 14. oktobra 2018. godine po rešenju Višeg suda u Beogradu za krivično delo iskorišćavanje računarske mreže ili komunikacije drugim tehničkim sredstvima za izvršenje krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnom licu i proganjanje.

„Viši sud je 18. marta 2019. godine ukinuo pritvor i isti je pušten na slobodu. U slučaju kada se pritvorenik pušta na slobodu okružni zatvori i kazneno popravni zavodi nisu u obavezi da o tome obaveštavaju policijske uprave“, naglašeno je u saopštenju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Monika Karimanović, nestala je u petak, 20. decembra, na oko 500 metara od kuće u Suvom Dolu, na putu do škole u Brzom Brodu i za njom policija intenzivno traga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari